سفارش تبلیغ
صبا ویژن

وقتی فراموش می‌کنیم - همشهری آنلاین


 

  • وقتی فراموش می‌کنیم - همشهری آنلاین

    این بیماری روند سیر زندگی را برعکس می‌کند و فرد را به نوزادی تبدیل می‌کند که فقط می‌خندد و گریه می‌کند. راه نمی‌رود، بهانه می‌گیرد، کسی را نمی‌شناسد از اخم دیگران ناراحت می‌شود و با خنده اطرافیان می‌خندد. در این میان، چه کسی می‌داند برای یک بیمار آلزایمری فراموش کردن سخت‌تر است یا فراموش شدن؟

    • بیماری پیشروی‌کننده

    یک متخصص مغز و اعصاب در تعریف آلزایمر گفت: بیماری فراموشی که با نام آلزایمر خوانده می‌شود، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که با کوچک شدن مغز به تدریج توانایی‌های ذهنی بیمار تحلیل می‌رود. متاسفانه آلزایمر جزو بیماری‌های تخریب‌کننده عصب است، بنابراین پیشروی این بیماری متوقف نمی‌شود و بعد از 15 سال بیمار قادر به انجام هیچ کاری نیست.  

    سپیده پای‌بست روند ابتلا به آلزایمر را این‌گونه شرح داد: در ابتدا بیمار وقایع بسیار دور را کاملا به یاد می‌آورد، ولی حافظه کوتاه‌مدت او از بین می‌رود. درواقع شایع‌ترین علائم اولیه این بیماری اختلال در حافظه کوتاه‌مدت است. در مرحله بعد موقعیت جغرافیایی را فراموش می‌کند و در بیرون از خانه گم می‌شود، پس از آن عادات غذایی فرد به هم می‌ریزد و پرخور یا کم‌خور می‌شود و کنترل ادرار خود را از دست می‌دهد. در نهایت راه رفتن فرد مشکل پیدا می‌کند، همه توانایی‌های خود را از دست می‌دهد و به دلیل عفونت‌هایی که برای بیمار پیش می‌آید ممکن است فوت کند.  

    وی بیان کرد: در مراحل پیشرفته بیماری، فرد دچار اختلالات رفتاری می‌شود و داد و بیداد می‌کند، بیمار فکر می‌کند همسر یا فرزندش به او غذا نداده‌اند و به آنها بدبین می‌شود. نکته مهم این است که بدانیم این افراد با تمام ناتوانی‌هایی که دارند احساس خود را از دست نمی‌دهند، بنابراین اگر با آنها بدرفتاری شود متوجه می‌شوند.

    • آلزایمر؛ شایع‌ترین اختلال زوال عقل

    این متخصص مغز و اعصاب گفت: بسیاری از افراد وقتی از زوال عقل حرف می‌زنند فکر می‌کنند فقط مربوط به حافظه است. در صورتی که فراموشی الزاما باعث اختلال حافظه نمی‌شود و می‌تواند بیمار را دچار اختلال عملکرد نیز بکند مثل مکانیکی که دیگر توانایی استفاده از ابزار کار خود را ندارد.  وی افزود: یکی از شایع‌ترین اختلالات زوال عقل یا فراموشی آلزایمر است که در سنین بالا اتفاق می‌افتد. معمولا از 65 سال به بعد مغز به طور عادی شروع به کوچک شدن می‌کند، ولی این اتفاق در بعضی‌ افراد با سرعت بیشتری پیش می‌رود و یک نواحی را درگیر می‌کند و نهایتا به آلزایمر منجر می‌شود. در واقع باید گفت با افزایش سن احتمال بروز آلزایمر بیشتر می‌شود.  

    • تشخیص آلزایمر

    این متخصص مغز و اعصاب توضیح داد: در این بین افرادی نیز وجود دارند که از اختلال حافظه شکایت دارند اما پس از معاینات مشخص می‌شود که این مساله آلزایمر نیست، ولی ممکن است بعد از گذشت 5 سال دچار آلزایمر بشوند. همچنین در بحث ادعای فراموشی امکان دارد بیمار مسنی که اعضای خانواده‌اش او را ترک کرده‌اند یا همسرش فوت شده است، با اختلال حافظه به پزشک مراجعه کند و از فراموش کردن مسائل جاری زندگی شکایت داشته باشد، در این موارد فرد مستعد آلزایمر است و ادعای فراموشی باید رد شود.

    پای‌بست تصریح کرد: ادعای فراموشی ممکن است یک افسردگی باشد که خود را به‌صورت اختلال حافظه نشان می‌دهد. تشخیص این موارد بسیار مهم است، زیرا تشخیص غلط آلزایمر باعث تجویز داروهایی می‌شود که عوارض بسیاری دارند و در نهایت افسردگی فرد را نیز بدتر می‌کند. بنابراین اولین کار برای فرد بیماری که با اختلال حافظه به پزشک مراجعه می‌کند تشخیص دقیق بیماری و بررسی علل بروز اختلال است سپس اگر متوجه شدیم حافظه و جنبه‌های دیگر درگیر شده است، تشخیص آلزایمر می‌دهیم.  

    این متخصص مغز و اعصاب درخصوص علل آلزایمر گفت: در گذشته تصوری وجود داشت که آلزایمر از طریق ژنتیک نیز منتقل می‌شود، اما واقعیت این است که ژنتیک در این بیماری سهم بسیار کمی دارد. هرچند اگر کسی آلزایمر بگیرد احتمال ابتلا در خواهر و برادرهای شخص بیشتر می‌شود، اما این دور از واقعیت است که بگوییم اعضای خانواده نیز حتما دچار این بیماری می‌شوند. نمونه‌های ژنتیکی معمولا در سنین پایین اتفاق می‌افتند. همچنین یک سری عوامل وجود دارد که فرد را مستعد اختلال حافظه و عملکرد می‌کند مثلا زنان، افرادی که مشکلی در فیزیولوژی قلب دارند، افرادی که اختلال راه رفتن دارند و کسانی که فشار خون بالا دارند بیشتر مستعد این بیماری هستند.  

    وی تأکید کرد: افراد تحصیلکرده، کسانی که در سنین بالا سریال می‌بینند، افرادی که مطالعه دارند و جدول حل می‌کنند کمتر از دیگران در معرض ابتلا به آلزایمر هستند. به همین دلیل ما به افراد مسن پیشنهاد می‌کنیم حتما فیلم‌های دنباله‌دار را تماشا کنند، زیرا این‌گونه فیلم‌ها فرد را به چالش می‌کشد و یک فعالیت فکری به حساب می‌آید.  

    • بالا بردن کیفیت زندگی 

    این متخصص در خصوص درمان آلزایمر گفت: اگرچه این بیماری قابل درمان نیست در این بین تنها کاری که پزشک می‌تواند انجام دهد طولانی کردن و بالا بردن کیفیت زندگی فرد است. در 5 سال اول مسلما ما سعی می‌کنیم کیفیت زندگی را با دارو و روان‌شناسی بالا ببریم تا اختلال حافظه بیمار بهتر شود. همچنین درمان افسردگی و اختلالات خواب بیمار نیز امر بسیار مهمی است.

    پای‌بست افزود: در مواردی که پدر یا مادر یک خانواده دچار فراموشی می‌شوند باید یک روان‌شناس با فرزندان آنها صحبت کند و به آنان بگوید که والدینشان در طول زندگی به آنان محبت‌های بسیاری کرده‌اند و مطمئنا حالا اگر به آنها محبت بشود سیر بیماری کند می‌شود. همچنین برای کمک و محبت کردن، این بیماران را مدام به سفر نبرند زیرا محیط جدید آنها را بی‌قرار می‌کند بنابراین محیط و افراد باید برای فرد آشنا باشد.  

    • پیشگیری از آلزایمر

    این متخصص مغز و اعصاب درباره راه‌های پیشگیری از آلزایمر گفت: فعالیت‌های مغزی در پیشگیری از بیماری‌هایی مانند آلزایمر و افسردگی تاثیر بسزایی دارد. افراد مسن باید تابوهایی را که نسبت به سن آنها وجود دارد از بین ببرند و به دنبال علایق خود بروند و برای خود محیطی شاد ایجاد کنند. همچنین یک سری ترکیبات دارویی نیز وجود دارد که گفته می‌شود برای تقویت حافظه موثر است، اما از نظر سازمان جهانی دارو و غذا تایید نشده است از جمله ترکیبات جینسینگ که استفاده از آن ضرر ندارد ولی نمی‌تواند از بیماری پیشگیری کند. یا مثلا گل محمدی نیز جزو گیاهانی است که گفته می‌شود در تقویت حافظه موثر است.

    • محول کردن امور مالی به اعضای خانواده

    سپیده پای‌بست، متخصص مغز و اعصاب، گفت: اگر فردی دچار زوال عقل شده است حتما باید وصیت‌نامه و کنترل امور مالی را از او گرفت و به فرد دیگری در خانواده محول کرد. اعضای خانواده باید سعی کنند کارهای ساده را برای انجام دادن به او بدهند، اما مسئولیتی را برعهده بیمار نگذارند. همچنین از مصرف کلونازپام و آلپروزولام جلوگیری کنند، زیرا اختلال شناختی و بی‌قراری را افزایش می‌دهد.




خبرنگاران قزوین شناسنامه‌دار می‌شوند - همشهری آنلاین


 

  • خبرنگاران قزوین شناسنامه‌دار می‌شوند - همشهری آنلاین

    امروز، در شرایط سخت اقتصادی کنونی، این عنوان برای خبرنگارانی به کار می‌رود که با سیلی صورت خود را سرخ نگه داشته‌اند و در سخت‌ترین پیچ تاریخ انقلاب بار سنگین انتقال فرهنگ و اطلاع‌رسانی را به دوش می‌کشند.  مصائب تحریم‌ها و گرانی معمولا بر گرده اقشار و گروه‌های ضعیف است و فعالان حوزه رسانه‌ به عنوان یکی از قشرهای آسیب‌پذیر - به دلیل نداشتن پشتوانه‌ اقتصادی قوی - از این دسته‌اند.  از نیمه دوم دهه 80، آمار رسانه‌های مکتوب و مجازی در استان قزوین به یکباره با رشد 5 تا 6 برابری مواجه شد و اکنون جمعیت فعالان این رشته در استان که موفق به عضویت در خانه مطبوعات استان شده‌اند، 482 نفر است. در روزهای سخت تحریم که نبض اقتصاد نشریات کُند می‌زند، تعداد قابل توجهی از فعالان رسانه‌ای استان مدت‌هاست به دلایلی چون گرانی و نبود کاغذ بیکار شده‌اند.

    • هزینه‌های سنگین

    مدیر یکی از پایگاه‌های خبری استان با اشاره به نبود حمایت نهادهای دولتی از جامعه رسانه گفت: بسیاری از رسانه‌های مکتوب استان به دلیل عدم حمایت دستگاه‌های دولتی قادر به تامین هزینه‌های خود نیستند و همین موضوع سبب شده تا روند بیکاری رسانه‌ای‌ها در قزوین با شتاب بیشتری نسبت به سایر استان‌ها همراه باشد. میترا بهرامی ادامه داد: در شرایط سخت اقتصادی؛ موضوع صرفه جویی دستگاه‌های دولتی مطرح شد ولی به نظر اولین قربانی این صرفه جویی‌ها اهالی رسانه هستند چراکه بخشی از درآمد رسانه‌ها متکی به آگهی‌های دولتی است که در این روند قطع شد و دست رسانه‌ها از این بخش کوتاه ماند.

    • طرح پایش خبرنگاران

    مدیر یکی از خبرگزاری‌های استان با اشاره به ضرورت پایش خبرنگاران قزوین اظهار کرد: طرح پایش خبرنگاران استان مدت هاست توسط خانه مطبوعات و ارشاد مطرح است، ولی متاسفانه هنوز عملیاتی نشده است و تا زمانی که این موضوع محقق نشود نمی‌توان از خبرنگاران فعال حمایت کرد. محمدرضا جباری با بیان این‌که بخش زیادی از آمار موجود در خانه مطبوعات مربوط به رسانه‌ها و خبرنگاران غیرفعال است، افزود: به دلیل محدودیت اعتبارات، عدالت رسانه‌ای رعایت نمی‌شود و بین رسانه‌های فعال و غیرفعال فرقی نیست.

    • شناسنامه‌دار شدن خبرنگاران

    رئیس شورای اطلاع‌رسانی استان قزوین با بیان این‌که پایش خبرنگاران فعال قزوین و رفع مشکلات معیشت، مسکن و بیمه و حمایت از رسانه‌های تاثیرگذار در اولویت برنامه‌های فرهنگی استان قرار دارد، گفت: با توجه به شرایط سخت اقتصادی و فشارهای مضاعفی که به مردم تحمیل می‌شود، وظیفه امیدآفرینی در جامعه بر دوش رسانه‌هاست. لذا توجه به وضعیت آنها باید در راس برنامه‌های فرهنگی در دستور کار قرار بگیرد.

    منوچهر حبیبی بیان کرد: با توجه به شرایط خاص کشور، همه ما نیازمند همدلی دولت و ملت هستیم تا بتوانیم با دشمنان مقابله کنیم. رسالت اصحاب رسانه در شرایط کنونی ایجاد روحیه امید و همدلی در آحاد ملت است تا توطئه‌های دشمنان بی‌اثر شود. وی رسانه و خبرنگار را نبض جامعه خواند و ادامه داد: رسانه‌ها به عنوان رکن چهارم توسعه نقش بسزایی در رشد جوامع دارند و می‌توانند بسیاری از مسائل را کنترل کنند و موجب اعتمادسازی شوند. چراغ هر اداره با رسانه روشن است. هر چقدر عملکرد دستگاه‌ها در رسانه‌ها منتشر شود، رضایت مردم بیشتر جلب می‌شود. بنابراین کسی از توسعه رسانه ضرر نمی‌کند.

    این مدیر رسانه‌ای گفت: باید از پراکندگی و نابسامانی در حوزه رسانه خارج شویم، لذا پایش خبرنگاران در دستور کار است و برای اجرای این کار به جمع‌آوری اطلاعات دقیق از همه فعالان رسانه نیاز داریم. پایش خبرنگاران و شناسنامه‌دار شدن آنها، طرح‌ بیمه درمانی، مسکن خبرنگاران و پرداخت تسهیلات به رسانه‌ها از مشکلات قدیمی هستند که باید حل شوند.  

    • آمادگی برای حمایت

    حبیبی اظهار کرد: برای پرداخت تسهیلات ویژه به خبرنگاران و توزیع بسته‌های حمایتی در حوزه‌های مختلف آمادگی داریم. برای توزیع عادلانه آگهی‌ها در مطبوعات هم پیگیری لازم صورت می‌گیرد. وی افزود: عزم ما این است که بخشی از مشکلات خبرنگاران را حل کنیم و در این راه نیازمند همکاری همه آنها و رسانه‌های مکتوب و مجازی هستیم. رئیس شورای اطلاع‌رسانی استان قزوین گفت: برای خبرنگار صادق باید زمینه فعالیت فراهم باشد و به سادگی به همه اطلاعات دسترسی داشته باشد، مگر در موارد خاص. باور داریم که خبرنگار باید بتواند به راحتی خبر کسب و با صداقت آن را منتشر کند.

    • حضور پررنگ زنان در رسانه‌ها

    یکی از بانوان روزنامه‌نگار استان که بیش از 17 سال است در این عرصه فعالیت می‌کند، به همشهری گفت: امروز بیش از 80 درصد جمعیت رسانه‌ای استان را زنان تشکیل داده‌اند. گرفتن دستمزد حداقلی بدون مزایا و بیمه از جمله دلایلی است که مدیران رسانه اقبال بیشتری به جذب بانوان دارند. محبوبه امیدوار افزود: در ماه‌های اخیر بخش زیادی از جامعه زنان روزنامه‌نگار به دلیل تعطیلی یا نیمه‌تعطیل شدن رسانه‌ها به دنبال گرانی کاغذ بیکار شده‌اند. به دلیل تحت پوشش بیمه نبودن، آینده‌ای روشنی در این شرایط اقتصادی برای این زنان متصور نیست.




آموزش مهارت‌های شغلی به زنان


 

  • آموزش مهارت‌های شغلی به زنان

    چند سالی است موضوع طرح توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانوار از سوی نهادهای حمایتی نظیر کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی مطرح می‌شود، اما در عمل برای رسیدن به وضعیت ایده‌آل راه بسیار زیادی پیش رو است و همچنان جمعیت این قشر به شکل تصاعدی رو به افزایش است.  نداشتن مهارت، سطح پایین تحصیلات و نداشتن توان اقتصادی موجب شده است این زنان به مشاغل غیررسمی تن دهند و در این بین مشکلات و آسیب‌های جدی کودکان تحت حمایت این زنان را تهدید می‌کند. لذا ساماندهی و کمک به ارتقای شرایط رفاهی این خانواده‌ها و ایجاد مشاغل خانگی از موضوعات جدی است که باید در موضوع توانمندسازی این زنان مورد توجه قرار گیرد.  

    مشکل بیکاری

    صدیقه ربیعی، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین، در گفت‌وگو با همشهری هدف از طرح توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانوار را آماده‌سازی زنان دارای مهارت برای ورود به بازار کار مطرح کرد و افزود: اجرای این طرح عزمی برای رفع مشکل بیکاری در این قشر است. در این طرح سعی شده است برای ورود زنان دارای مهارت به بازار که تاکنون موفق به یافتن شغلی نشده‌اند، با همکاری جهاد دانشگاهی کلاس‌های آموزشی برگزار شود.  وی جمعیت زنان سرپرست خانوار را در استان بیش از 40 هزار نفر اعلام کرد و گفت: از این تعداد 16 هزار نفر تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و 2 هزار نفر نیز تحت پوشش بهزیستی هستند. این افراد در اولویت این آموزش‌ها قرار دارند.  

    هماهنگی با بازار کار

    مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین با اشاره به ناهماهنگی آموزش‌ها در دانشگاه‌ها با بازار کار اظهار کرد: بیشتر افراد مدرک کارشناسی دارند، اما مهارتی برای ورود به بازار کار ندارند بنابراین اولین اقدام شناسایی استعدادها، مهارت‌ها و تلاش برای سوق دادن این افراد به سمت اشتغال پایدار است.  ربیعی ادامه داد: سازمان‌هایی که در حوزه آموزش مهارت فعالیت دارند باید هم‌افزایی داشته باشند تا آموزش‌ها در تکامل هم قرار بگیرد و بتواند فرد را به بازار کار روانه کند. آموزش کسب‌وکار، برندسازی، بازاریابی و تجاری‌سازی از جمله آموزش‌هایی است که در این طرح مورد توجه قرار گرفته است.  

    وی افزود: در گذشته افرادی تسهیلات اشتغال دریافت کرده‌اند، اما با رصد و پایش صورت‌گرفته اغلب تسهیلات به اشتغال پایدار منجر نشده است. زنان سرپرست خانواری که فقط دغدغه تأمین معاش داشتند بعد از دریافت تسهیلات چون نتوانستند به اشتغال پایدار دست یابند به فرد بیکار و بدهکارتبدیل شده‌اند.  مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین گفت: شکست خوردن این نوع تسهیلات به این دلیل است که زنان مهارت لازم را برای ورود به بازار کار و عرضه محصول ندارند. در طرح اشتغال خانگی باید توسعه اشتغال و کارآفرینی مورد توجه قرار بگیرد. ربیعی یادآور شد: افرادی که در طرح توانمندسازی آموزش می‌بینند پس از گذراندن دوره آموزشی برای دریافت تسهیلات به اداره کار معرفی می‌شوند و تسهیلات مشاغل خانگی دریافت می‌کنند.  

    آموزش به 111 نفر

    با نگاهی به آمار ارائه‌شده از سوی جهاد دانشگاهی استان از جمعیت 40هزار نفری زنان سرپرست خانوار در استان فقط 111 نفر آموزش‌های لازم را برای ورود به بازار کار دریافت کرده‌اند.  به گفته رئیس جهاد دانشگاهی قزوین، در طرح کشوری توانمندسازی زنان سرپرست خانوار که مبتنی بر بهره‌مندی از الگوی نوین توسعه مشاغل خانگی است 6 هزار نفر در 23 استان تحت پوشش این آموزش‌ها قرار می‌گیرند. از این میان سهم استان فقط 111 نفر است.  

    فرشاد پیله‌چی گفت: در این طرح که جهاد دانشگاهی به عنوان مجری و دفتر امور بانوان به عنوان کارفرما هستند، متولی اصلی وزارت کار است. در این زمینه با بهزیستی تفاهم‌نامه‌ای منعقد می‌شود که طی آن دوره‌های آموزشی مورد نیازی تدوین شود که بازار کار آن مشخص و منطبق با نیاز بازار جامعه هدف بهزیستی باشد.  وی با اشاره به طرح توانمندسازی اقتصادی زنان سرپرست خانواده تصریح کرد: با توجه به مشکلات اقتصادی موجود در جامعه و اهمیت اشتغال‌زایی، در این طرح تلاش می‌کنیم دوره‌های آموزشی برگزار کنیم که به ایجاد شغل واقعی و اشتغال پایدار منجر شود.  

    فعالیت گروه‌های همیار

    علاوه بر این طرح، چند سالی سازمان بهزیستی به کمک گروه‌های همیار زنان سرپرست خانوار حمایت از این گروه آسیب‌پذیر را در دستور کار خود قرار داده است. گروه‌هایی که با هدف بازتوانی، کسب درآمد و اشتغال‌زایی برای این قشر تشکیل شده‌اند و امروز به بازوی توانای سازمان بهزیستی قزوین برای پوشش جامعه 2310 نفری زنان تحت پوشش این نهاد بدل شده است.  مدیرکل بهزیستی استان قزوین تعداد این گروه‌های همیار را در استان 18 گروه برشمرد و گفت: این گروه‌ها با حداقل 5 نفر عضو و 300 میلیون ریال سرمایه اولیه از تسهیلات بهزیستی در زمینه یک مهارت مشترک تشکیل می‌شوند. پس از 2 سال در شرایطی که به بازتوانی و درآمدزایی لازم برسند از چرخه حمایتی خارج می‌شوند.  

    علیرضا وارثی با بیان این‌که یکی از عرصه‌های مهم خروج زنان سرپرست خانوار از چرخه حمایتی گروه‌های همیار هستند که راه‌اندازی آنها از سال 84 شروع شده است، افزود: این گروه‌ها فقط یکی از قالب‌های ارائه خدمات به زنان سرپرست خانوار است و انواع خدمات و تسهیلات این سازمان برای توانمندسازی و اشتغال این زنان ارائه می‌شود.  

    بازتوانی و خروج از چرخه حمایتی

    به گفته مدیرکل بهزیستی استان قزوین، سال گذشته 98 زن سرپرست خانوار با دریافت سرمایه کسب‌وکار و 10 زن دیگر با معرفی به کارفرما از چرخه حمایتی سازمان بهزیستی خارج شدند و یک گروه همیار 5 نفره بازتوان شد.  وارثی خاطرنشان کرد: اکنون 2310 زن سرپرست خانوار در مجموع با 6930 عضو خانوار از خدمات مستمری ماهانه این اداره کل بهره‌مندند.  وی افزود: همچنین 1300 نفر نیز برای حمایت‌های این اداره کل در نوبت هستند تا با خروج تعدادی از زنان از چرخه حمایتی به جمع مددجویان اضافه شوند.  

    ضرورت راه‌اندازی بازارچه‌های دائمی

    با درخواست ربیعی، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین، مبنی بر دایر شدن غرفه‌های فروش محصولات تولیدی زنان سرپرست خانوار در بوستان‌های شهر، مدیریت شهری قزوین نیز با ورود به موضوع زنان سرپرست خانوار در این سال‌ها کوشیده است به وضعیت کسب‌وکار این قشر که بخش عمده‌ای از جمعیت حاشیه‌نشین شهر قزوین را شامل می‌شوند، سامانی ببخشد.  

    مهدیه قافله‌باشی، عضو کمیسیون فرهنگی، هنری و اجتماعی مجلس، با اشاره به ضرورت راه‌اندازی بازارچه دائمی برای زنان در این زمینه گفت: از نگاه جامعه‌شناسی توانمندسازی زنان سرپرست خانوار یکی از عواملی است که می‌تواند زندگی را برای آنها سهل‌تر کند. بعد از طرح موضوع در صحن شورا و رد آن، این موضوع به معاونت خدمات شهری ارجاع داده شد تا پس از مکان‌یابی صحیح و رعایت جوانب لازم دوباره به شورا ارائه شود. وی افزود: مساله مهمی که باید به آن توجه کرد این است که راه‌اندازی بازارچه‌های موقت مُسکّن‌ است و نمی‌تواند آثار درازمدت داشته‌ باشد. اولین گام در توانمندسازی بانوان سرپرست خانوار ایجاد انگیزه برای تولید محصول است و تا زمانی که فضای دائمی برای ارائه تولیدات وجود نداشته ‌باشد، راه‌اندازی بازارچه موثر نخواهد بود.




کلاس‌های تابستانی ارزان در قزوین


 

  • کلاس‌های تابستانی ارزان در قزوین
    • توزیع ناعادلانه کلاس‌ها

    مهین سماواتی یکی از شهروندان در گفت‌وگو با همشهری از نبود کلاس‌های موسیقی در مناطق جنوب شهر انتقاد کرد و گفت: من برای این‌که فرزندم را در برخی کلاس‌ها ثبت‌نام کنم با مشکل مواجه شدم، زیرا نمی‌توانستم کلاس مورد نظر را پیدا کنم. در نتیجه مجبور شدم فرزندم را در منطقه دیگر شهر ثبت‌نام کنم و بدین‌ترتیب هزینه سرویس را نیز باید بپردازم.  

    وی ادامه داد: در بسیاری از مراکز فرهنگی بالای شهر همه کلاس‌ها دایر است ولی در مناطق کم‌برخوردار، ‌ کلاس‌ها چه از نظر کیفیت برگزاری و چه از نظر تنوع در سطح پایین‌تری قرار دارند.  بهمن سعیدی یکی دیگر از شهروندان با گلایه از افزایش یکباره قیمت‌ها بیان کرد: در حال حاضر با توجه به افزایش هزینه‌های زندگی، برای تامین هزینه‌های کلاس فرزندانم با مشکل مواجه شده‌ام، چون هزینه برخی کلاس‌ها بالاست و خانواده‌هایی که 2 تا 3 فرزند محصل دارند در تامین هزینه‌ها با مشکل مواجه می‌شوند ضمن این‌که برخی از کلاس‌ها به ورودی نیاز دارد و این هزینه به همراه شهریه کلاس‌ها در ابتدا از خانواده‌ها مطالبه می‌شود.  

    • قطب اوقات فراغت

    مهران قاسمی مدانی، معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان قزوین، به همشهری گفت: قطب اوقات فراغت در استان اداره کل ورزش و جوانان است. به دلیل این‌که اداره کل ورزش و جوانان دبیرخانه رصد اوقات فراغت استان است و همچنین مجموعه‌ای از امکانات سخت‌افزاری ورزشی، تفریحی و فرهنگی تحت هدایت اداره کل ورزش و جوانان است.

    وی توضیح داد: امسال با توجه به دستور مدیرکل، ورودی دریافتی از افراد برای باشگاه‌ها، تمرینات، کلاس‌ها و آموزش‌ها همگی لغو شد. این امر تا اندازه‌ای باعث شد استفاده از این امکانات به ‌ویژه برای افراد ضعیف آسان‌تر شود و این افراد بتوانند وارد باشگاه‌های ورزشی، اماکن تفریحی و کلاس‌های آموزشی و فرهنگی شوند. بر این اساس پیش‌بینی ما این است که امسال حدود 150 هزار نفر از امکانات اداره کل ورزش و جوانان در تابستان 98 برای پر کردن اوقات فراغتشان استفاده کنند.  این مسئول با بیان این‌که اداره کل ورزش و جوانان 50 هیات ورزشی دارد که این 50 هیات در 6 شهرستان فعالند، افزود: پیش‌بینی ما این است که مجموعاً در استان قزوین 5 هزار کلاس مختلف در بخش اوقات فراغت نوجوانان، جوانان و میانسالان داشته باشیم.  

    • نظارت بر کیفیت کلاس‌ها

    معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان قزوین تصریح کرد: سیاست ما در اداره کل ورزش و جوانان مبتنی بر 2 موضوع بود. یکی این‌که امکاناتی که در اختیار ما قرار دارد ساده‌تر و ارزان‌تر در اختیار مردم قرار داده شود که حذف ورودی برای نوجوانان و جوانان به دلیل همین موضوع اتفاق افتاده است.  قاسمی مدانی ادامه داد: دومین مورد نظارت بر نحوه برگزاری کلاس‌هاست که این موارد شامل نظارت بر کیفیت کلاس‌های اوقات فراغت در استان قزوین، چه سازمان‌های مردم‌نهاد و چه هیات‌های ورزشی، است. کیفیت کلاس‌ها، صلاحیت‌ مدرسان، رعایت مسائل اجتماعی ـ فرهنگی و به‌ ویژه اخلاقی در کلاس‌ها و دور کردن اوقات فراغت نوجوانان و جوانان از برخی حاشیه‌ها جزو سیاست‌های اداره کل ورزش و جوانان بوده است که شرایط را نسبت به گذشته مطلوب ارزیابی می‌کنیم اما تا رسیدن به نقطه آرمانی فاصله داریم.  

    • پورتال اوقات فراغت

    معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان قزوین گفت: در استان قزوین 22 سازمان دولتی، نیمه‌دولتی در بحث اوقات فراغت در حال انجام فعالیتند. پورتال اوقات فراغت برای جمع‌بندی فعالیت‌های دستگاه‌های دولتی و نیمه‌دولتی استان قزوین در موضوع اوقات فراغت و ارائه خدمات به شهروندان ارائه شده است تا والدین بدانند چه کلاسی و کجا تشکیل می‌شود؟ و چه اقداماتی در زمینه فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی، پژوهشی، علمی، هنری و ورزشی در استان اتفاق افتاده است و خواهد افتاد تا بتوانند بهترین کلاس را برای فرزندان خود انتخاب کنند.  

    • برنامه‌های شهرداری

    مبحث اوقات فراغت از آن دست موضوعاتی است که فقط از طریق یک نهاد و سازمان نمی‌توان پاسخگوی آن بود و نیاز است نهادها و سازمان‌های مختلفی در این زمینه فعالیت کنند ازجمله مدیریت شهری.  مهدیه قافله‌باشی، رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و هنری شورای اسلامی شهر قزوین، در این باره اظهار کرد: دستگاه‌های متعددی در بحث اوقات فراغت با یکدیگر همکاری می‌کنند. این فعالیت برای بعضی از این دستگاه‌ها وظیفه ذاتی آنهاست و برای برخی نیز وظیفه و قانون نیست ولی با توجه به رسالتی که دارند در حال انجام فعالیتند. شهرداری قزوین نیز به دلیل اهمیت مسائل فرهنگی در بحث اوقات فراغت کودکان و نوجوانان ورود کرده است.

    وی افزود: 17 خانه فرهنگ و فرهنگسرا در محلات و نواحی منفصل شهری در تابستان برای گروه‌های سنی مختلف کودکان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان خدمت‌رسانی می‌کند. سعی شده است نواحی کم‌برخوردار ویژه دیده شوند، برخی نواحی مثل ناصرآباد، شهرک عارف، باغ شاهد و مشعلدارمحل‌هایی‌اند که شهروندان تخفیف ویژه دریافت می‌کنند. قافله‌باشی یادآور شد: بیش از 48 هزار جلد کتاب در 3 کتابخانه و 2 قرائتخانه و بیش از 200 رشته آموزش فرهنگی در خانه‌های فرهنگ و فرهنگسرا ارائه می‌شود و استقبال بی‌نظیری از این مراکز شده است.  

    • برنامه‌های ورزشی

    این عضو شورای اسلامی شهر با بیان این‌که 15 برنامه ورزشی در محلات و نواحی منفصل شهری اجرا می‌شود، گفت: این برنامه‌ها شامل بازی‌های بومی محلی است که در حال فراموشی بودند. جدا از این برنامه‌های اختصاصی از برنامه‌هایی که در حوزه‌های مختلف در حال اجراست به عنوان یک دستگاه همکار و حامی حمایت می‌کنیم. قافله‌باشی در مورد افزایش هزینه کلاس‌های اوقات فراغت خاطرنشان کرد: براساس مصوبه شورا این افزایش در واقع کمتر از 20 درصد بوده است، ضمن این‌که برای کسانی که تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) قرار دارند و همچنین برای نواحی منفصل خدمات ویژه‌ای در نظر گرفته شده که شامل 50 درصد تخفیف است.

    • دربرگیری خانواده‌ها

    مهدیه قافله‌باشی، عضو شورای اسلامی شهر قزوین، گفت: اعضای شورا اعتقاد دارند بحث اوقات فراغت فقط برای کودکان و نوجوانان تعریف نشود و خانواده‌ها را هم در نظر بگیرد. با توجه به تاثیر و نقش بسیار مهمی که خانواده‌ها دارند، سعی شده است از تفرجگاه‌ها و پارک‌ها استفاده شود. یکی از این راهکارها برنامه‌هایی است که شب‌ها در پارک‌ها برگزار می‌شود مثل «شب‌های پرستاره» در فضای سینمای روباز که در حال برگزاری است. جنگ‌های آپارتمانی «همسایه من» که در مناطق مینودر و کوثر اجرا می‌شود با این هدف است که سعی شود در تفرجگاه‌ها و پارک‌ها خانواده‌هانیز سرگرم شوند.




رادیولوژی؛ ضرورت یا منفعت؟ - همشهری آنلاین


 

  • رادیولوژی؛ ضرورت یا منفعت؟ - همشهری آنلاین

    با این حال پیشرفت تکنولوژی 2 چهره دارد و مانند تیغ دو لبه عمل می‌کند یعنی از یک سو می‌تواند کار پزشک را آسان کند و باعث تشخیص بهتر شود و از سوی دیگر برای بیمار عوارضی در پی داشته باشد. ارجاع بی‌مورد به مراکز تصویربرداری، نظارت ضعیف و کمبود نیروی رادیولوژیست از مشکلاتی است که در این بخش مشاهده می‌شود.

    • گلایه بیماران

    سینا 28 ساله که به دلیل سردرد به یکی از مراکز تصویربرداری پزشکی مراجعه کرده است به همشهری گفت: با تب و سردرد به پزشک مراجعه کردم و پزشک در کمال ناباوری دستور انجام ام‌آرآی داد و زمانی که علت را جویا شدم جواب قانع‌کننده‌ای دریافت نکردم.  مهرانه غیاثی که برای گرفتن عکس از شکم کودک 9 ساله‌اش به این مرکز مراجعه کرده است، با گلایه از این‌که در یک شب مجبور به 2 بار عکس‌برداری شده است از روند تشخیص غلط برخی پزشکان در مراکز درمانی استان به شدت انتقاد کرد.  وی افزود: هر پزشکی می‌داند این اشعه چقدر می‌تواند خطرناک باشد ولی پزشکان به جای تشخیص‌های بالینی، بیماران را به دم دست‌ترین نوع تشخیص که عکس‌برداری است، ارجاع می‌دهند. در صورت چند بار بیماری در طول سال این روش تشخیص بیماری می‌تواند برای افراد مخاطرات بسیاری ایجاد کند.  

    • استفاده زیاد از دستگاه

    به گفته شیما مومنی، روماتولوژیست، ام‌آرآی و سی‌تی‌اسکن روش‌های پیشرفته‌ای است که فقط باید در صورت نتیجه نگرفتن روش‌های تشخیصی و درمانی معمول برای بیمار تجویز شود در حالی که تعداد این دستگاه‌ها در کشور ما حداقل 8 تا 10 برابر بیشتر از بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیاست.  وی بیان کرد: هرچند بعضی از متخصصان برای این‌که خیال بیمار را راحت کنند او را به مراکز تصویربرداری ارجاع می‌دهند، اما گاهی هم با این مراکز روابط مالی دارند.  

    این روماتولوژیست ادامه داد: بیش از 90 درصد ام‌آرآی‌هایی که به‌ ویژه برای دیسک کمر تجویز می‌شود بی‌مورد است، چون با معاینه و مشاهده علائم بالینی بیمار می‌توان بیماری را تشخیص داد و فقط زمانی که پزشک تصمیم می‌گیرد بیمار را جراحی کند، باید نتیجه ام‌آرآی را ببیند. متاسفانه می‌بینیم در سال‌های اخیر پزشکان وقت کمتری برای معاینه بیماران می‌گذارند در حالی که براساس اصول علمی پزشکی، پزشک باید برای معاینه بیمار وقت بگذارد و بعد از معاینه اگر نیازی به خدمات پاراکلینیکی بود، بیمار را به این مراکز ارائه خدمات پاراکلینیکی بفرستد.  

    • فرهنگ استفاده از پرتو

    یک کارشناس رادیولوژی در خصوص مشکلات این حوزه گفت: کار رادیولوژی مبتنی بر کاربرد اشعه است و این اشعه همان‌قدر که برای کار ما مفید است و تشخیص 60 درصد از بیماری‌ها را ممکن می‌سازد، می‌تواند به مقدار زیادی آسیب‌رسان نیز باشد. عکس‌برداری با پرتو یکی از راه‌های تشخیص بیماری است که به عقیده من در حال حاضر حدود 80 درصد از عکس‌برداری‌های ما چه در سی‌تی‌اسکن و چه در رادیولوژی بی‌مورد انجام می‌شود. حتی گاهی می‌بینیم که بیمار برای اطمینان از وضعیت سلامت خود از پزشک درخواست عکس‌برداری می‌کند که این یک روند کاملا غلط و نگران‌کننده است.

    سمیرا بخشی‌فرد ادامه داد: با وجود این‌که بعضی از افراد خود درخواست عکس‌برداری دارند، اما بسیاری از پزشکان نیز برای مسائل ساده و قابل تشخیص دستور عکس‌برداری می‌دهند. با این‌که یک پرتوکار باید درنهایت تسلیم خواسته پزشک شود، اما بعضی از همکاران ما سعی می‌کنند به بیمار آگاهی بدهند که انجام این آزمایش‌ها نیز خالی از آسیب نیست. با همه اینها باید گفت فرهنگ استفاده از پرتو بین بیماران و پزشکان وجود ندارد و به جز کتاب‌های تخصصی این رشته هیچ نهادی درباره اشعه ایکس اطلاع‌رسانی نمی‌کند.

    • ترس از استیضاح

    این کارشناس رادیولوژی اظهار کرد: همچنین یکی دیگر از مشکلات ما ناآگاهی برخی از پزشکان درباره چگونگی عکس‌برداری است یعنی اگر پزشک دقیقا بداند چه‌چیزی از یک گرافی می‌خواهد، کارشناس نیز می‌تواند به این تشخیص برسد که تصویر را از چه نمایی بگیرد که کمترین دُز پرتو به بیمار برسد و تشخیص بهتری انجام شود. به دلیل این‌که بعضی از بیماری‌ها به طور کاملا اتفاقی از روی همین تصویربرداری‌ها تشخیص داده می‌شود بعضی از پزشکان فقط به تشخیص خود تکیه نمی‌کنند و سعی می‌کنند پرتوبرداری را نیز که ضرورتی ندارد تجویز کنند.  

    بخشی‌فرد افزود: در کشورهای دیگر برای انجام گرافی کمیسیون پزشکی تشکیل می‌شود و آنها سعی می‌کنند تا جای ممکن از این روش تشخیصی کمتر استفاده کنند. یکی از عواملی که پزشکان را مجبور به درخواست انجام آزمایش‌های غیرضروری می‌کند ترس از استیضاح در پزشکی قانونی است تا اگر اتفاقی برای بیمار افتاد پزشک بتواند بگوید اقدامات لازم را انجام داده است. در واقع باید گفت پزشک نیز با یک سری محدودیت‌ها در حوزه کاری خود مواجه است.  

    • نگاه مادی به بخش رادیولوژی

    این رادیولوژیست گفت: امروزه نگاه کسانی که وارد این رشته می‌شوند یا به طریقی با این رشته در ارتباط هستند مادی است. واگذاری این بخش‌ها به گروه‌های خصوصی نیز این نگاه را پررنگ‌تر می‌کند. داشتن نگاه مادی به این حوزه آسیب‌های جدی را در پی دارد در حالی که این بخش برای درآمدزایی نیست و نباید به آن صرفا به عنوان منبع درآمد نگاه کرد. وی توضیح داد: در این بین افرادی نیز هستند که کمترین سررشته‌ای از این کار ندارند اما در این حوزه سرمایه‌گذاری می‌کنند و با خرید چند دستگاه‌ ام‌آرآی و سی‌تی‌اسکن با بعضی از پزشکان قرارداد می‌بندند و بیماران را مدام در معرض تشعشع قرار می‌دهند یا حتی بعضی از پزشکان آزمایش‌های بیمار را هرچند اگر جدید هم باشد قبول نمی‌کنند و بیمار را به مراکزی می‌فرستند که خودشان معرفی می‌کنند.  

    این پرتوکار خاطرنشان کرد: با وجود این‌که تمام مراکز رادیولوژی زیر نظر معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی قرار دارند، نظارت بر این بخش بسیار ضعیف است یا اگر تخلفی گزارش شود به آن رسیدگی نمی‌شود. برای مثال طبق قانون انجام عکس‌برداری با اشعه باید توسط پزشک، کاردان یا کارشناس رادیولوژی انجام شود اما در درمانگاه‌های دندان‌پزشکی استان این کار را منشی یا دستیار پزشک انجام می‌دهد. همچنین شاهدیم متخصصان زنان نیز بدون گذراندن دوره و دریافت مدرک از دستگاه‌های سونوگرافی در داخل مطب خود استفاده می‌کنند که خلاف قانون است.  

    • کلاس‌های آموزشی

    این کارشناس رادیولوژی گفت: علم رادیولوژی پیچیده‌تر از این است که با گذراندن چند ماه دوره آموزشی بتوان به درستی وارد آن شد، اما پیشنهاد می‌دهم دانشگاه علوم پزشکی و معاونت درمان برای دانشجویان رشته پزشکی و پزشکانی که سالیان درازی است طبابت می‌کنند درخصوص اشعه و خطرات آن دوره‌های آموزشی برگزار کنند تا از این طریق آگاهی پزشکان در این زمینه بالا برود. مسلما برگزاری این گونه جلسات می‌تواند موثر باشد، اما مساله این است که کمتر پزشکی برای این موارد وقت می‌گذارد. با مراجعه به بیمارستان‌ها متوجه می‌شوید در کلاس‌های آموزشی که برای همه پرسنل برگزار می‌شود، پزشکان حضور کمرنگی دارند.

    • کمبود نیروی متخصص 

    رئیس انجمن علوم پرتونگاری کشور بیان کرد: یکی از عمده‌ترین مشکلات حوزه تصویربرداری این است که در سال جاری در برخی از واحدهای تصویربرداری شهر قزوین افرادی که مدرک تحصیلی دانشگاهی ندارند مشغول به کار شده‌اند. حتی در دانشکده دندان‌پزشکی قزوین نیز برخی اوقات شاهد به‌کارگیری نیروهای غیرمتخصص در بخش عکس‌برداری بوده‌ایم که این خود تهدیدی برای سلامت مردم است. با وجود پیگیری‌های ما تاکنون با این تخلفات برخوردی نشده است.  

    به گفته مرتضی افراه، سونوگرافی دولتی در قزوین فقط در مرکز سهند ارائه می‌شود و سایر مراکز دولتی خدمات سونوگرافی ندارند. به دلیل این‌که تعداد متخصصان رادیولوژی کم است این مراکز فقط می‌تواند گزارش عکس‌های بیماران بستری را بدهد و این برای استان یک معضل است. مرکز سهند نیز از دانشجویان با مهر پزشکان متخصص استفاده می‌کند. اگر ما به اندازه کافی پزشک متخصص در این حوزه داشتیم، همه مراکز می‌توانستند سونوگرافی داشته باشند یا جواب عکس‌ها زودتر آماده شود.  

    • کمبود بعضی از داروها

    رئیس انجمن علوم پرتونگاری کشور گفت: بعد از تحریم‌ها با کمبود شدید داروهای خوراکی سی‌تی‌اسکن مواجه شده‌ایم. بیماران باید زمان طولانی را برای پیدا کردن داروهای خوراکی مانند مگلومین صرف کنند و چون پیدا نمی‌شود مجبور می‌شوند هزینه بیشتری برای داروی تزریقی بدهند که سخت‌تر نیز هست. به همین دلیل ایجاب می‌کند که پزشکان به تجویز خود توجه بیشتری داشته باشند و تا می‌توانند تشخیص را بر پایه معاینات بالینی بگذارند. متاسفانه پزشکان بسیار به پاراکلینیک‌ها وابسته شده‌اند. از سوی دیگر عکس‌برداری فقط یک بار شامل پوشش بیمه است و اگر پزشک دیگری آزمایش جدید از بیمار بخواهد فرد باید این کار را آزاد انجام بدهد.  

    • تصاویر پزشکی روی سی‌دی

    رئیس انجمن علوم پرتونگاری کشور گفت: با توجه به حذف شدن فیلم (کلیشه) در اکثر کشورهای جهان و این‌که تامین کلیشه برای مراکز تصویربرداری بسیار مشکل‌ساز شده است، تصاویر پزشکی روی سی‌دی ذخیره می‌شوند. متاسفانه اکثریت پزشکان استان قزوین به دلیل زمانبر بودن مشاهده تصاویر از روی سی‌دی، حاضر به پذیرش بیمارانی که تصاویر پزشکی‌شان روی سی دی ذخیره شده است، نیستند و همین باعث بروز معضل بزرگی برای بیماران شده است. مرتضی افراه بیان کرد: استفاده از کلیشه برای مراکز دولتی بسیار گران تمام می‌شود و بیمارستان‌های ما نیز از سی‌دی استفاده می‌کنند بنابراین ما از پزشکان انتظار داریم سی‌دی را قبول کنند و فقط برای گرفتن کلیشه بیمار را راهی مراکز خصوصی نکنند.