رخت سیاه بر تن طبیعت سبز قزوین
- رخت سیاه بر تن طبیعت سبز قزوین
در میانه فصل گرما، شعلههای آتش گاه و بیگاه در مراتع و جنگلها سمفونی مرگ گیاهان را مینوازند و در این میان عامل انسانی عمدهترین دلیل این خسارت بزرگ در عرصههای طبیعی است. نبود تجهیزات اطفای حریق و امکانات امدادرسانی هوایی در مواقع آتشسوزی نیز باعث شده است میزان خسارات حاصل از آتشسوزی در استانهای مختلف بیشتر شود.
زبانههای سرخ آتش خشک و تر نمیشناسد و هر سال سطح وسیعی از جنگلها و مراتع را تخریب میکند و باعث خسارتهای جبرانناپذیر در طبیعت و نابودی زیستبومهای جانوری میشود. مراتع و جنگلها سرمایههای عظیم ملی هستند و هر فرد به نوبه خود در حفظ و حراست از آنها نقشی مهم دارد. مراتع و عرصههای طبیعی و پوشش گیاهی آن در اقتصاد و توسعه پایدار هر منطقه نقش اثرگذار دارد. در استان قزوین که از دیرباز یکی از مراکز تامین پروتئین در کشور بوده و معیشت بسیاری از خانوادهها از دل مراتع تامین میشود، آتشسوزیها گاه و بیگاه میتواند بخشی از اقتصاد دامپروران منطقه را به شدت تحتتاثیر قرار دهد.
- شناسایی مناطق پرخطر
قائممقام سازمان آتشنشانی و معاون عملیات استان قزوین بیان کرد: ایستگاههای هشتگانه مستقر در ایستگاههای استحفاظی آتشنشانی اواخر اردیبهشتماه نقاط حساس و پرخطری را که در سالهای گذشته دچار آتشسوزی شده بودند شناسایی کردند و برای آنها تدابیر ویژهای اندیشیدند. این نقاط به سازمان فضای سبز و سازمان باغستان اعلام شد و آنها اقدام به علفزنی کردند.
قدیر موسیخانی با بیان اینکه بیشترین آتشسوزیها به علت عامل انسانی و بیمبالاتی مردم رخ میدهد، گفت: یکی از علل آتشسوزی انداختن بطریهای شیشهای یا ظروف آب در مراتع و بیابانهاست. این زبالهها به صورت ذرهبین عمل میکند و سبب وقوع آتشسوزی شود. مردم هنگامی که برای گشتوگذار به دامان طبیعت میروند، اگر آتش روشن میکنند باید حتما آتش را خاموش و با خاک مدفون کنند، زیرا کوچکترین ذره باقیمانده از این آتش و وزش باد میتواند باعث آتشسوزی شود.
وی ادامه داد: باغداران و کشاورزان به دلیل اینکه علف هرز باغ، مزرعه و اطراف آن را از بین ببرند این علفها را میسوزانند در این مواقع به دلیل وزش باد کنترل آتش از دست آنها خارج میشود و آتش گسترش پیدا میکند و خسارت زیادی به وجود میآورد. از باغداران و کشاورزان میخواهیم به هیچ عنوان برای از بین بردن علوفه و علفهای زائد از آتش استفاده نکنند.
- آمار آتشسوزیها
قائممقام سازمان آتشنشانی و معاون عملیات قزوین اظهار کرد: امسال فقط در خرداد حدود 539 مورد حریق رخ داده که نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است. از یکم تا بیستم تیرماه در حوزه علفهای هرز باغها و گندمزار 229 آتشسوزی رخ داده که تقریباً 100 تا 150 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است. وی گفت: برخی باغها و مراتع در مکانهایی قرار دارند که نمیشود با خودرو آتشنشانی به راحتی وارد آن شد. همکاران بنده تا جایی که میتوانند ورود پیدا میکنند، حتی بعضا به صورت دستی، آتشکوب یا پمپهای دستی یا کولهای را در مسافت طولانی حمل میکنند تا به منشا آتشسوزی برسند و آن را خاموش کنند. موسیخانی با بیان اینکه آتشنشانی اقدام به آموزش نحوه اطفای حریق به باغداران کرده است، ادامه داد: پیامکهایی در این زمینه به صورت هشدار برای باغداران و شهروندان ارسال و مجموعه بنرهایی در شهر کار شده است. در برنامههای مختلف رادیویی، تلویزیونی نیز موارد ایمنی را به صورت گزارش و هشدار اعلام کردهایم.
- آتشسوزی در مراتع
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین از وقوع آتشسوزی در 115 هکتار از مراتع استان در 3 ماه اول سال جاری خبر داد. بهرام ترکاشوند با اعلام این خبر گفت: در این مدت بیشتر اراضی ملی و مستثنیات دچار آتشسوزی شدهاند که با حضور تیمهای عملیاتی یگان حفاظت با همکاری نیروهای مردمی برای خاموشسازی آنها اقدام شد.
وی با بیان اینکه مراتع دشت بویینزهرا، آوج، قزوین، آبیک و کوهین در استان قزوین طعمه آتش شدهاند، افزود: طبق بررسیهای انجامشده بیش از 90 درصد آتشسوزیها به علت خطا و سهلانگاری انسان از جمله بیاحتیاطی چوپانان محلی یا گردشگران و مسافران به وقوع پیوسته است.
ترکاشوند با بیان اینکه آتشسوزیهای امسال زودتر از سال گذشته آغاز شد، تصریح کرد: سال گذشته آتشسوزی مراتع استان از دهم تیرماه شروع شد، ولی امسال به دلیل گرمای هوا وقوع آتشسوزیها را از اواخر اردیبهشتماه شاهد هستیم.- حفظ عرصههای منابع طبیعی
فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین با تأکید بر مراقبت از اراضی طبیعی دشت قزوین گفت: با توجه به بارندگیهای ابتدای سال و رشد فزاینده علفها که گاهی ارتفاع آنها به 80 سانتیمتر میرسد، هرگونه روشن کردن آتش، پرتاب کردن تهسیگار و اعمال مخاطرهآمیز به شعلهورشدن مراتع منجر شده و باعث خسارات به مراتع طبیعی میشود.
وی توضیح داد: مراتع طبیعی در چرای حیوانات نقش مؤثری دارند و هرگونه تخریب آنها موجب محرومیت حیوانات از عرصههای منابع طبیعی میشود. ترکاشوند افزود: تجهیزات انفرادی و اطفای حریق خوبی داریم ولی با توجه به استاندارد جهانی با کمبود نیرو مواجهیم، البته با تمام توان در حال خدمترسانی هستیم. فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین خاطرنشان کرد: آتشسوزی علاوه بر نابودی درختان جنگل و پوشش مرتعی سبب بر هم خوردن اکوسیستم میشود و حیات جانوران را نیز به مخاطره میاندازد. ترکیب گونههای گیاهی عرصه منابع طبیعی را مختل میکند و سبب تضعیف پایداری گـونههای نادر و ذخایر ژنتیکی میشود. همچنین آتشسوزی سبب بر هم خوردن میزان همسالی درختان و نابودی نهالهای جوان و فقیر شدن خاک و دفرمه شدن شکل ظاهری درختان میشود.
- تلفنهای گزارش مردمی
قائممقام سازمان آتشنشانی و عملیات استان قزوین گفت: اگر مردم در شهر و اطراف شهر آتشسوزی دیدند از طریق شماره 125 به آتشنشانی اطلاع دهند. اگر آتشسوزی در مراتع، منابع طبیعی و مناطق کوهستانی و روستایی مشاهده شد با شماره تلفن 1504 منابع طبیعی استان تماس بگیرند تا همکاران ما سریعا اعزام شوند و آتش را خاموش کنند.
آبتنی در آغوش مرگ - همشهری آنلاین
- آبتنی در آغوش مرگ - همشهری آنلاین
این داستان تکراری تابستانهای داغ دشت قزوین است. هر سال به طور میانگین 25 نفر با نزدیکی به مسیرهای بالادست رودخانه و کانالهای آب کشاورزی به دلایلی چون شنا و آبتنی، شستوشوی دست و صورت یا حتی سلفی گرفتن جان خود را از دست میدهند. نصب تابلوهای هشداردهنده در این سالها نتوانسته است مردم و مسافران را از نزدیکی به کانالهای آب کشاورزی و هوس آبتنی بازدارد. از سوی دیگر تامین هزینه بالای فنسکشی کل دیوارههای این کانالها برای شرکت آب منطقهای استان و جهاد کشاورزی به عنوان متولیان امکانپذیر نیست.
در استان قزوین بیش از 2700 متر بستر رودخانهای و 1200 کیلومتر کانالهای اصلی و فرعی آب برای انتقال آب سد طالقان به مزارع، باغها و زمینهای کشاورزی وجود دارد که به گفته کارشناسان یکی از بزرگترین شبکههای منسجم آبیاری کشور محسوب میشود. بیشترین آمار تلفات غرقشدگی در مسیر رودخانه و سد زیاران و رودخانهها و کانالهای آب کشاورزی روستایی از جمله روستاهای خوزنان، فالیزان، جزمه و دارالسرو ثبت شده است به نحوی که فقط در یک سال در یک مسیر کوتاه 14 تن در کانالهای آب جان خود را از دست دادند.
یدالله ملکی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین، هرگونه کمکاری در این زمینه از سوی شرکت متبوعش را رد کرد و به همشهری گفت: تا زمانی که فرهنگسازی نشود به هر میزان که هزینه شود باز هم غرق شدن افراد در کانالهای آب کشاورزی و رودخانهها اجتنابناپذیر است. وی ادامه داد: شرکت آب منطقهای با احساس مسئولیت خود در این زمینه ضمن شناسایی مناطق حادثهخیز و تعیین حریم 500 متری تلاش کرد از ورود افراد به کانالها در مناطق پرخطر جلوگیری کند. از اقدامات انجامشده در این زمینه میتوان به نصب تابلو هشداردهنده، نصب گاردریل، نصب بنر و توزیع اطلاعیه در مناطق و رسانههای گروهی برای حساس کردن مردم اشاره کرد.
ملکی با اشاره به ناممکن بودن فنسکشی کل شبکه آبیاری در استان افزود: طول کانالهای آب 1200 کیلومتر است که با احتساب دو طرف کانال مجموعا 2400 کیلومتر برای عموم قابل دسترس است که حتی با صرف هزینه چند صد میلیارد تومانی نیز امکان نصب گاردریل وجود ندارد. حتی اگر این کار انجام شود، باز هم عدهای که قصد شنا دارند به راحتی قادر به شنا خواهند بود بنابراین فقط باید مردم همراهی کنند.
- هزینه ایمنسازی
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین به هزینه 30 میلیارد ریالی این شرکت در سال گذشته برای نصب گاردریل در مسیرهای پرخطر اشاره کرد و گفت: برخلاف اظهار نظرات برخی مسئولان اعتبارات ایمنسازی کانالهای آب در بخشهای دیگر هزینه نشده است. وی با شرح مشکلات ایجادشده برای کشاورزان منطقه و گروههای امدادی بعد از هر حادثه خاطرنشان کرد: بعد از هر حادثه برای خارج کردن جسد تا چند روز باید آب کانال قطع شود که این کار نیز برای 30 هزار کشاورز بهرهبردار در طول مسیر بسیار مشکلساز است. گاهی بیتوجهی افراد نه تنها جان آنها را میگیرد بلکه کشاورزان، تیمهای امدادی و دستگاههای زیادی را درگیر میکند.
مجتبی منتظری مدیرعامل سازمان آتشنشانی قزوین با اشاره به کاهش چشمگیر حوادث غرقشدگی در استان طی سال جاری گفت: رفتن کنار رودخانهها یکی از فرهنگهای دیرینه مردم در آغاز فصل گرماست. از سوی دیگر تعطیلی فضاهای آموزشی نیز مزید بر علت میشود که این حوادث تکرار شود هرچند در سالهای اخیر در حوزه فرهنگسازی اقدامات خوبی انجام شده است، ولی هنوز تا رسیدن به شرایط ایدهآل باید تلاش بیشتری شود.
وی با بیان اینکه قزوین یک شهر ساحلی نیست توضیح داد: این تعداد مرگ بر اثر غرق شدن با جمعیت این استان سازگار نیست. مدیرعامل سازمان آتشنشانی قزوین از مردم خواست در صورت نیاز به تفریحهای آبی از استخرهای داخل شهر استفاده کنند. منتظری با اشاره به حوادث رانندگی در کنار کانالهای آب تصریح کرد: در برخی موارد علت حادثه استفاده از جادههای کنار کانال است. عمدتا این جادهها خاکی هستند و در صورت بارندگی بسیار لغزنده خواهند بود به همین دلیل بسیار مشاهده شده موتور یا خودرویی به علت شیب زیاد و لغزنده بودن به داخل کانال کشیده شده است.
- شکل فیزیکی کانالها
مدیرعامل سازمان آتشنشانی قزوین با اشاره به مشخصات کانالهای آب در استان یادآور شد: کانالهای آب به شکل ذوزنقهای است تا بتواند آب را با سرعت بالا در دشت مسطح قزوین به زمینهای کشاورزی برساند. سطح آب مساحت 8 متری و کف آن 4 متری است به همین دلیل در نظر اول آب راکد و بسیار آرام دیده میشود در حالی که سرعت آب در پایین کانال تا حد بسیار زیادی بالاست و به همین علت بسیاری از افراد در هنگام شنا کردن در کانالها غرق میشوند.
وی افزود: سرعت آب معمولا در این کانالها نزدیک به 8 مترمکعب بر ثانیه است که همین فشار زیاد و شکل ذوزنقهای کانال سبب میشود تا فرد در مدت زمان بسیار کمی جان خود را از دست بدهد. از سوی دیگر آب کانال بسیار سرد است که سبب گرفتگی عضلات و شوکه شدن ناگهانی فرد میشود. حتی شناگران ماهر نیز به سختی میتوانند در این وضعیت جان سالم به در ببرند. منتظری اعلام کرد: برای حفظ سرعت آب، سیفونها و دریچههایی داخل کانال وجود دارد که برخی از سیفونها یک مرتبه جریان آب کانال را 15 متر به عمق زمین میفرستد و بعد از طی مسافتی در عمق 15 متری آب دوباره به سطح بازمیگردد که مواجهه با این سیفونها بدون شک فرد را از پا خواهد انداخت.
- تامین اعتبار برای ایمنسازی رودخانه زیاران
فرماندار آبیک در گفتوگو با همشهری با اعلام تامین اعتبار برای ایمنسازی و فنسکشی بخشی از مسیرهای پرخطر گفت: در کمیته برنامهریزی این شهرستان، برای ایمنسازی و فنسکشی بخشی از رودخانه زیاران و برخی نقاط پرخطر دیگر اعتباری پیشبینی شده است که باید شرکت آب منطقهای آن را جذب و عملیات اجرایی آن را بهسرعت آغاز کند.
شهرام احمدپور با اشاره به افزایش دبی آب به دلیل بارندگیهای اخیر توضیح داد: با توجه به حجم زیاد آب در رودخانه و کانال زیاران لازم است مردم به علائم و تابلوهای هشداردهنده در مسیر رودخانه زیاران و شبکه آبیاری دشت قزوین در محدوده روستای زیاران توجه کنند. وی با اشاره به اقدامات فرهنگی انجامشده توسط دهیاریها در زمینه جلوگیری از ورود مردم و مسافران به حریم رودخانه زیاران و کانالهای آب کشاورزی خاطرنشان کرد: بیتوجهی به هشدارها و علائم هشداردهنده عامل اصلی تلفات در این سالها بوده است.
مردم و مسافران برای تفریح در مکانهای امن اتراق کنند و از آبتنی در کانالها و رودخانه به شدت بپرهیزند. فرماندار آبیک افزود: در تمام نقاط حادثهخیز و مسیر راه کانالهای آب کشاورزی شهرستان آبیک نیوجرسی و گاردریل نصب شده است و تابلوهای هشداردهنده هم در مسیرهای مورد نیاز وجود دارد، اما تا مردم خود به هشدارها توجه نکنند اقدامات ایمنی جوابگو نخواهد بود.
فرصتسوزی با زبالهسوزی - همشهری آنلاین
- فرصتسوزی با زبالهسوزی - همشهری آنلاین
موضوعی که به نظر میرسد در سایه تنفیذ اختیارات رئیس سازمان محیطزیست به مدیران کل در استانها کلید خورده است. زرآبادی در گفتوگو با همشهری از وضعیت سایتهای امحای پسماند و نحوه فعالیت زبالهسوزها میگوید.
- امحای پسماند همواره یکی از دغدغههای بزرگ زیستمحیطی کشور است. به نظر شما دلیل ناکارآمدی سازمان حفاظت محیطزیست کشور در مدیریت پسماندها چیست؟
سند طرح جامع پسماند کشور به دلیل مشخص کردن تکالیف قانونی همه دستگاههای مرتبط میتواند نقشه راه کشور در این موضوع باشد. سندی که براساس آن مهمترین وظیفه محیطزیست طبق ماده 23، 11 و 7 نظارت عالیه بر حسن اجرای قانون است. این سازمان در بیش از 8 سال قبل در طرح جامع پسماند کشور مشخص کرد که چه وظایفی را برعهده دارد به ویژه در سند چشمانداز 1404 نیز وضعیت مطلوب کشور مشخص شده است.
طبق این نقشه، موضوع مدیریت پسماندها چه در حوزه اجرا و چه در حوزه نظارت به وزارت کشور، وزارت صمت و وزارت بهداشت واگذار شده و نظارت عالیه برعهده حفاظت محیطزیست کشور است. در این سالها حفاظت محیطزیست کشور بدون توجه به نقش عالیه خود در نظارت، بر شیوههای پیادهشده بهعنوان ناظر در موضوع پسماندها ورود پیدا کرده و موجب شانه خالی کردن سایر نهادهای متولی در این موضوع شده است. مثلا طبق این سند، در طرح چالشهای حاکم بر محیطزیست کشور بر خرید زبالهسوز یا تولید برق از زباله تاکیدی نشده ولی این سازمان در دوره جدید به جای ساماندهی وضع پسماند کشور، به دنبال بودجه برای خرید زبالهسوز است.
- تلاش در سطح سازمان برای نصب زبالهسوزها و تولید برق از زباله در برخی از استانهای کشور مغایر فعالیتهای دوستداران محیطزیست نیست؛ چرا ورود زبالهسوزها در ردیف موضوع ساماندهی پسماندها قرار نمیگیرد؟
پسماندها به عنوان یکی از مشکلات عمده زیستمحیطی کشور بهویژه در کلانشهرها، مراکز استانها و به ویژه استانهای ساحلی شمالی و جنوبی کشور مطرح میشود. استراتژی مدیریت پسماندها مشخص نیست و معلوم نیست که زباله شمال کشور با چه روشهایی قرار است مدیریت شود در حالی که طبق برنامه اجرایی مدیریت پسماند که توسط وزارت کشور تدوین شده است در صورت تفکیک 8 درصدی از مبدا و جمعآوری مکانیزه پسماندهای تفکیکشده و پردازش مکانیکی آنها فقط 15 درصد قابلیت استفاده در زبالهسوزها را دارند آن هم در صورتی که زمینهها و زیرساختهایی چون امکان پردازش مکانیکی و موضوع تفکیک زبالهها به درستی انجام شود.
سوال اینجاست که سازمان حفاظت محیطزیست به جای کمک کردن به مدیریت صحیح بیش از 80 درصد زباله چرا اصرار بر صرف هزینههای گزاف برای زبالهسوزها دارد در حالی که نه تجربه موفقی در کشور داریم و نه صحیح است که منابع مالی کشور را در این بخش که توجیه اقتصادی و حتی زیستمحیطی ندارد صرف کنیم.
- زبالهسوزهای وارداتی عمدتا چینی هستند و در جایی مطرح کرده بودید که این زبالهسوزها مشکلات زیستمحیطی دارند. لطفا در این باره توضیح دهید.
گاز مصرفی در این زبالهسوزها با تعرفه دولتی است در حالی که برق تولیدی را دولت باید با قیمت تعرفه برق نیروگاههای تجدیدپذیر بخرد و این موضوع صرفه اقتصادی ندارد و شرایط عادلانه برای سایر فعالان در این حوزه ایجاد نمیکند. ضمن اینکه نیروگاههای زبالهسوز نیز از تکنولوژیهای مختلفی برخوردارند که به راندمان و میزان آلودگی تولیدی بستگی دارد. برخی از نمونههای اولیه آن دارای آلودگیهای زیادی است و خود نیز باعث ایجاد مشکلات و معضلات دیگری میشود. متاسفانه برخی از شهرها بدون توجه به استانداردهای روز ساخت نیروگاهها به سرعت در حال وارد کردن نمونههای ارزان آنها و با تکنولوژیهای پایین است که در آینده قطعا مشکلساز خواهند بود.
برخی از مدیران شهرداری و مسئولان دولتی فقط به صرف تبدیل زباله به برق در پی راهاندازی نیروگاه زبالهسوز هستند که سالهاست مردم در کشورهایی نظیر چین به آن اعتراض میکنند. پس از این تجربه در چین، اکنون تجهیزات مشابه همان زبالهسوزها و حتی با کیفیت پایینتر به بازار پسماند ایران در حال تحمیل و عرضه است. تحقیقات درباره زبالهسوزها خصوصاً مواردی که تکنولوژی بالایی ندارند، نشان میدهد فعالیت این زبالهسوزها میتواند مشکلات زیادی را برای سلامت جامعه و محیطزیست به وجود آورد. بر این اساس مواد حاصل از این زبالهها که عموماً گازهای سمی و خطرناک هستند، از زبالهسوز خارج و در محدوده وسیعی منتشر میشوند.
- موضوع قاچاق سوخت در قالب فعالیت سایتهای پسماند را اولین بار شما مطرح کردید. شیوه کار در این سایتها چیست؟
برخی از مینیپالایشگاهها که فرایند کامل بازیافت دارند میتوانند عملیات تولید سوخت از پسماند را انجام دهند اما لازم است که تجهیزات را به صورت کامل داشته باشند و ضمنا مواد اولیه مناسب را در اختیار داشته باشند در حالی که تعدادی از واحدهای بازیافتی با حداقل امکانات حداکثر مجوزها را اخذ کردهاند و تکلیف پسماندهای نهایی دریافتی آنها نیز مشخص نیست. این واحدها که براساس فرایند اسیدشویی و تقطیر روغنهای ضایعاتی در این سالها به عنوان پیمانکاران معتمد سازمان معرفی شدهاند، بخش عمدهای از ضایعات پسماندی که پتانسیل تولید هیدروکربنها و سوخت را دارند دریافت کردند. این واحدها بدون اعمال هرگونه فرایندی در برجهای تقطیر یا داشتن شرایط لازم مدعی تولید سوخت از این ضایعات هستند و با رهاسازی این پسماندها در طبیعت هزاران لیتر سوخت دولتی را به قیمت چند برابر به کشورهای همسایه قاچاق یا در بهترین شرایط مقدار کمی را در واحدهای خود مصرف میکردند. این موضوع با بررسی لیست پیمانکاران معتمد محیطزیست در سالهای 90 و 91 و لیست تهیهشده در سال 1397 مشخص است؛ شرکتهایی که گاه فقط در لیستهای کاغذی ماهیت وجودی داشتهاند.
- آیا این موضوع قابل بررسی و ردیابی است؟
سرنوشت پسماندها که به بخش خصوصی با مجوزهای طلایی محیطزیست در 2 سال گذشته داده شدهاند و بررسی ارتباط آنها با سازمان حفاظت محیطزیست میتواند بسیاری از حقایق پشت پرده این مینیپالایشگاههای غیردولتی را معلوم کند که چگونه شرکتهای کاغذی با حمایت محیطزیستتوانستهاند پسماندهای بدون شناسنامه با دریافت هزینههای کلان تخلیه کنند. لازم است پسماندهای تحویلی به شرکتهای پذیرنده در 2 سال گذشته مورد بررسی نهاد بازرسی قرار گیرد و اگر ردپایی از تهدید علیه بهداشت عمومی در این بخش وجود دارد با مسببان برخورد شود. در بررسیها باید به نکاتی همچون کارایی سختافزارهای موجود در این سایتها دقت کرد و اینکه ضایعات به جا مانده طبق مستندات چه سرنوشتی پیدا کردهاند.
- دلیل ورود سازمان حفاظت محیطزیست به حوزه پسماندهای صنعتی چیست؟
پسماند صنعتی و ویژه با سودجویی گستردهای در کشور در سالیان گذشته روبهرو بوده است در حالی که مهمترین تکلیف قانونی سازمان در این بخش تصویب ضوابط و روشهای مدیریت پسماندهای صنعتی با همکاری وزارت نیرو، صمت و نفت بوده است. سازمان حفاظت محیطزیست به جای تصویب ضوابط و سپس نظارت عالیه بر اجرای قانون هنوز بعد از 15 سال این ضوابط را مشخص نکرده است تا جلو فساد گرفته شود. متاسفانه سیکل ورود پسماندهای ویژه به استانها سازوکار مشخصی ندارد مثلا برای نمونه در موضوع ورود 17 هزار تن پسماند کلره به استانهای گیلان و قزوین بعد از مدتها بررسی با وجود تایید شرکت پذیرنده و ارسالکننده هنوز هیچ استانی ورود این حجم از پسماند خطرناک و سمی را تایید نکرده است.
- تذکر درباره یک انتصاب
سیده حمیده زرآبادی، نماینده قزوین، آبیک و البرز و عضو کمیسیون صنایع مجلس، در پاسخ به این سوال که دلیل تذکر شما به رئیسجمهوری در خصوص انتصاب مدیرکل سازمان حفاظت محیطزیست قزوین به عنوان مدیر دفتر پسماند کشور آیا ربطی به همین موضوعات مطرحشده دارد، میگوید: نادیده گرفتن تخلفات و مماشات با مسئولان متخلف نباید به رویه سازمانها بدل شود. این آسیبها به محیطزیست بیدفاع کشور در سایه نبود نظارت بر مدیریت و عملکرد ادارات کل محیطزیست وارد شده است. آسیبهایی که یک سوی آن متخلفان و سودجویانی هستند که سرمایههای ملی کشور را برای منافعشان فدا میکنند و سوی دیگر مدیرانی که برای فروش سرمایههای ملی به سودجویان از بیتالمال حقوق دریافت میکنند. هنوز از سرنوشت انتقال پسماندهای خطرناک به استان خبر موثقی در اختیار نداریم. هنوز دلیل اصرار بر راهاندازی سایتهای پسماندهای ویژه در قزوین در هاله ابهام است. این انتصاب جز فراری دادن مدیران از پاسخگویی چه میتواند باشد؟
آشفتهبازار لباس؛ از سبک تا سلیقه
- آشفتهبازار لباس؛ از سبک تا سلیقه
به سراغ مردی رفتیم که در حوزه طراحی و دوخت برای بسیاری از قزوینیها شناختهشده است. آقا مجتبی خیاط یا آقا طاها هرچند خیاطی را به مدد تجربه و تنها به اتکای دیدن فراگرفته است ولی امروز سبک دوخت منحصر به فرد خود را دارد. خیاطی که فقط با یک بار اندازهگیری بدون نیاز به پرو لباس را به دست مشتریانش میدهد. به اعتقاد مجتبی طاها، یکی از قدیمیترین خیاطان قزوین، امروز اصلیترین چالش پیش روی جامعه هرجومرج ناشی از بیبرنامگی در حوزه مد و طراحی است و طرح عناوینی چون مد و طراحی ایرانی ـ اسلامی تا زمانی که به شکل هیجانزده و بیبرنامه و فصلی اجرا میشود نمیتواند دردی از جامعه آشفته این روزها را درمان کند.
- از چه سالی با این حرفه آشنا شدید؟
دوخت و طراحی در خانواده ما موروثی است و از همان روزهایی که اطرافم را شناختم با ابزار و آلات این کار آشنا شدم. شاید دست تقدیر یا پیچیدگی اعداد، کمانها و قوسهای نقشههایی که روی کاغذهای الگوی خیاطی خواهرم بود مرا به این حرفه کشاند، ولی امروز از اولین باری که موفق شدم اولین دستمزدم را از طراحی و دوخت یک لباس بگیرم بیش از 20 سال میگذرد و در این سالها فقط با اتکا به تجربه کار طراحی و دوخت را انجام دادهام و سبک ویژه خود را در این کار دارم.
- از خیاطان قدیمی شهر کسی را به یاد دارید؟
از دیرباز در بازار قزوین آقایان تهرانچی، بخارایی، جراح و جعفری در حوزه طراحی و دوخت پرآوازه بودند و از تولیدیهای کوچک این عزیزان که عمدتا مغازههای کوچکی در بازار بزرگ قزوین بود، خیاطها و طراحان خوبی به شهر معرفی شد. صداقت در کار، دقت و انضباط کاری، خلق خوش و مردمداری از خصوصیات بارز این عزیزان بود و بعد از گذشت سالها هنوز هم مردم شهر با احترام از آنها یاد میکنند.
- امروز طراحی و دوخت با روزهایی که کار خود را به عنوان یک خیاط جوان آغاز کرده بودید چه تفاوتهایی دارد؟
عصر زمخت صنعتی هرچند در کسری از ثانیه همه امکانات را در اختیار انسانها قرار میدهد، ولی لذتهای زیست ساده را از آنها گرفته است. امروز انسان ماشینزده نه فرصت دوخت دارد و نه در انتظار آماده شدن یک لباس خیالبافی میکند همهچیز برایش آماده و فراهم است. شاید در نگاه اول دلچسب باشد، ولی در این سرعت بسیاری از لذتها از دست میرود. زمانی بخشی از لذت سفر طی کردن مسیر برای رسیدن به مقصد بود، اما امروز انسان ماشینی میخواهد بر فراز ابرها تا در کمترین زمان مسافتها را طی کند. خیاطی هم از این قاعده مستثنی نبوده است.
- غیر از فاکتور زمان، قیمت پارچه و دستمزدها در میل مردم برای به خیاطی رفتن تاثیر گذاشته است؟
طبیعتا تاثیرگذار است. در تامین لباسهای اداری و لباسهای مناسب برای خانه مردم ترجیح میدهند به مراکز عرضه پوشاک مراجعه کنند، ولی برای تهیه لباسهای مجلسی هنوز هم به دلیل پایین بودن قیمت تمامشده، تامین نظر و سلیقه مشتری و ارائه کیفیت بهتر، مردم همچنان از کار خیاطهای معتبر استقبال میکنند.
- تامین نظر و سلیقه مشتریان یکی از پیچیدگیهای حرفه خیاطی است، امروز مشتریان شما بیشتر به چه سبک و سلیقهای تمایل دارند؟
امروز یکی از چالشهای پیش روی طراحان تامین سلیقه مشتریانی است که در هجوم فضاهای مختلف رسانه و دسترسیهای آسان به مدها و متدهای روز دنیا دچار آشفتگی شدهاند. به دلیل اینکه حوزه مد و پوشش در داخل از یک متد و شیوه درست پیروی نمیکند مردم نیز در مواجهه با دنیای رنگارنگ مد سرگردانند و این آشفتگی گاهی در نوع سفارشها و خواستههایشان در مواجهه با خیاط بروز و ظهور مییابد. در سالهای شروع انقلاب به دلیل جنگ و محبوب بودن یک سری از سریالها برخی از پوششها و مدلها در فضای پوشش مد وارد شد و در دوره دیگر هم برخی مدهای دیگر. به هر حال عرضه محصولات فرهنگی هم میتواند پوشش مردمان یک جامعه را تغییر دهد موضوعی که در این سالها به شدت تحتتاثیر فرهنگ غربی است.
- آیا دوخت و طراحی وطنی قابل عرضه در بازار جهانی است؟ و چرا بعد از این همه سال ما هنوز در اصول اولیه دچار عقبگرد هستیم؟
با وجود آکادمیک شدن این رشته و طراحی دوخت هنوز فارغالتحصیلان این رشته نمیتوانند بازار داخلی را با سبک و مد وطنی اقناع کنند. با این حال در این سالها تولیدیهای بزرگ پوشاک توانستهاند با تسلط بر سلیقه مشتریان بر برخی برندهای خارجی قدیمی بازار چیره شوند. برای حفظ وضعیت موجود مسئولان نیز باید با کنترل موضوع قاچاق لباس به عنوان بزرگترین بازار عرضه این موضوع را ساماندهی کنند.
- با وجود ارائه برخی طرحهای ایرانی ـ اسلامی در این سالها چقدر مشتریان شما از این طرحها استقبال میکنند؟
در نگاه کلی آن چیزی که در پوشش بانوان به عنوان طرح ایرانی ـ اسلامی مطرح است استفاده از پارچههای خاصی با نقوش خاص و سبک طراحی ویژه است، اما باید یادآور شوم صرف استفاده از این پارچهها در طراحی به مد ایرانی ـ اسلامی دست پیدا نمیکنیم. دستاندرکاران امر بیشتر از آنکه درگیر رسیدن به طراحی ایرانی ـ اسلامی باشند درگیر موضوعات دیگرند و همین موضوع سبب شده است بعد از گذشت 4 دهه از انقلاب به چارچوب مشخصی در این حوزه نرسیم.
- برای رسیدن به وضع مطلوب در بازار مصرف باید چه هدفگذاریهایی صورت گیرد؟
تامین مواد مورد نیاز مصرفی شامل پارچه با قیمت و کیفیت عالی و استفاده از ابزار و چرخهای بهروز در تامین لباس میتواند بخشی از سلیقه بازار داخلی را تامین کند. دوخت و طراحی هرقدر هم ممتاز باشد تا زمانی که پارچهها کیفیت لازم را نداشته باشند باز هم مخاطب را به بازار غیروطنی سوق میدهد، چراکه تامین پارچههای مرغوب یکی از اولویتهای تجارت پوشاک است. از طرفی قیمت ابزار و چرخها در این حرفه بسیار بالاست و باید دولت با حمایتهای مالی از تولیدکنندگان در این زمینه ابزار خوب در اختیارشان قرار دهد. دولت از یک سو موضوع طراحی ایرانی ـ اسلامی را مطرح میکند ولی از سوی دیگر به دلیل شرایط تحریمها همه ابزار کار در این حرفه حتی پارچه چند برابر شده است و همین موضوع موجب میشود مردم به سمت بازار خارجی در رأس آنها چین سوق داده شوند که هیچ سنخیتی با فرهنگ و ارزشهای این ملت ندارد.
- پوشش خاص قزوین
مجتبی طاها در پاسخ به این سوال که آیا مردم قزوین در گذشته پوشش خاصی داشتهاند، میگوید: شلوارهای گشاد، کتهای بلند با جیبهای بزرگ و کلاه از پوشش مردان قزوین بوده است. در کنار مردان، زنان قزوینی هم دامنهای پرچین و چادر گلدار میپوشیدند. زنان بیشتر لباسهایشان را خودشان در منزل تهیه میکردند و آموزش این حرفه به دختران قبل از ازدواج در این شهر از دیرباز مرسوم بوده است. در کل مردم قزوین به دلیل اینکه این استان سالها بزرگترین بازار تجاری ایران بوده و تحتتاثیر فضای تجاری و عبور و مرور تجار مختلف از نقاط مختلف دنیا بوده است به شیکپوشی وخوشپوشی شهرهاند و در گذشته هر مراسمی در این شهر لباس مخصوص به خود را داشته است.
چالش نبود شهردار در شهرهای قزوین
- چالش نبود شهردار در شهرهای قزوین
بخشهای مختلف استان قزوین با مشکل نبود ثبات در مدیریت شهری مواجهند که این امر را میتوان با مشاهده تغییر تعداد شهردارهای شهرهای مختلف استان دریافت. از تغییر 3 سرپرست در حدود یک سال در شهرستان البرز گرفته تا آخرین تغییر که مربوط به کنار رفتن شهردار قزوین است همه و همه نشاندهنده تزلزل جایگاه مدیران شهری است؛ امری که نیازمند توجه بیشتر مسئولان است.
شوراهای قزوین در طول مدت فعالیت خود در دوره جدید در بسیاری از شهرهای استان با چالش انتخاب روبهرو بودهاند. برخی از شهرهای بزرگ استان هر سال یک شهردار دارند موضوعی که داد استاندار قزوین را هم درآورد. عبدالمحمد زاهدی در یکی از جلسات شورای اداری استان به شدت به این موضوع تاخت و خواستار پرهیز از سیاسیکاری و تمرکز بر اصول مدیریت شهری شد.
- نزدیکی به انتخابات
علی فرخزاد، معاون عمرانی استاندار قزوین، با اشاره به اینکه بیثباتی در مدیریت شهری آثار ناخوشایندی را در اجرای پروژهها و روند اجرای کار مدیریت شهری دارد، گفت: مدیریت شهری بنا بر دلایلی تغییر کرده است، اکنون 5 شهردار برای شهرهای استان قزوین در 2 ماه اخیر منصوب شدهاند، 6 شهرداری سرپرست دارند و 4 شهرداری هم زمزمه جابهجایی در آنها شنیده میشود.
وی با بیان اینکه تلاش میکنیم ثبات بیشتری در مجموعه مدیریت شهری وجود داشته باشد، افزود: مصوبه هیات وزیران در مورد شرایط احراز صلاحیت شهرداران باعث شده است مبنایی برای صلاحیت و معرفی شهرداریها پیش آید و امکان انتخاب افرادی که صلاحیت، تجربه و تحصیلات مرتبط دارند افزایش یابد. فرخزاد بیان کرد: یکی از دلایل ایجاد تغییرات زیاد در شهرداریها نزدیکی به انتخابات است. با توجه به موضوعات مختلفی که در این زمینه وجود دارد و تاثیراتی که ممکن است شهرداریها در انتخابات داشته باشند، این تغییرات صورت میپذیرد. همچنین کاهش درآمد شهرداریها و وجود مشکلات مالی از دیگر عوامل این تغییرات است.
معاون عمرانی استاندار قزوین گفت: در حوزه معاونت عمرانی و اداره کل شهری و شوراها سعی میکنیم این تغییرات را تا حد امکان و در حد حوزه اختیاراتی که داریم کم کنیم. در انتخاب نفرات مشاوره لازم را دادهایم تا نفراتی انتخاب شوند که تغییرات کمتری را شاهد باشیم. وی توضیح داد: دخالت نکردن شهرداریها و شوراها به مسائل سیاسی و انتخاباتی، انتخاب افرادی که دارای تجربه بیشتر، تحصیلات مرتبط و سوابق مرتبط باشند و انتفاع عموم مردم باید اولویت اصلی در انتخاب شهردارها باشد. رعایت این موارد باعث کاهش تغییرات میشود.
- 2 شهر بدون شهردار در شهرستان قزوین
محمد شفیعی، فرماندار قزوین، اظهار کرد: 7 شهرداری در حوزه بنده قرار دارند که 5 شهرداری شهردار دارند و 2 شهرداری با سرپرست اداره میشوند. شهردار کوهین برای تصدی بخشداری یکی از بخشهای خارج از استان کاندید شده است و استعفا کرده است، استعفای شهردار مرکز استان قزوین نیز در روزهای اخیر روال خودش را طی کرده و به شورا و شهردار مرتبط است.
وی افزود: در کل کشور 2 بحث شخصی، اداری و مالی تاثیرگذار است. اگر بنیه اداری و مالی تقویت شود، شهردار انگیزه بیشتری برای فعالیت پیدا میکند. منظور از اداری تعامل بیشتر بین شورای شهر با شهردارهاست که در نتیجه آن ثبات سیستم مدیریتی افزایش مییابد. همچنین هرچه دخل و تصرف شورا در امور غیرضروری شهرداری کمتر شود تا شهردار با اختیارات متناسب خود بتواند فعالیت کند، ثبات افزایش مییابد. شورای شهر باید در چارچوب اختیارات خود عمل کند و افراط و تفریط نداشته باشد.
فرماندار قزوین ادامه داد: اگر شوراهای کل کشور به کارهای جزئی، اجرایی و عمرانی که در حد اجراییات است ورود نکنند یا استخدامات تحمیلی صورت نگیرد، انگیزه کار در شهرداری افزایش مییابد. افزایش انگیزه، درآمدزایی بیشتر را برای شهرداری به دنبال دارد. همچنین افزایش اختیارات شهردار خدمترسانی بیشتر و بهتر را در پی دارد.
- نگاههای سیاسی
سیده حمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک با اشاره به حاشیههای پیشآمده در خصوص انتخاب شهردار الوند به همشهری گفت: در شرایطی که مدتهاست از گزینههای متعددی رونمایی میشود، نباید با پیچیده کردن بیمورد موضوع، فرار از شفافیت و بیان موضوعات متناقض اذهان عمومی را متشنج کرد، چراکه در این بین فقط مردم متضرر خواهند شد.
وی تصریح کرد: برای انتخاب شهردار باید شرایط احراز و صلاحیت تخصصی افراد از سوی اعضای شورا با جدیت بررسی شود و گزینهای انتخاب شود که بتواند در مدیریت شهری کارگشا باشد. متاسفانه برخی نگاههای سیاسی و اصرار بر گزینهها و نه توانمندی و تخصص آنها باعث ایجاد حاشیه در برخی از شهرداریهای قزوین شده است.
رئیس مجمع نمایندگان استان ادامه داد: از اعضای شوراهای شهر میخواهیم هرچه سریعتر موضوع انتخاب شهردارها تعیین تکلیف شود تا کار مردم فدای بازیهای سیاسی و رسانهای نشود. زرآبادی از اعضای شورای اسلامی شهرهای استان خواست تخصص، تعهد لازم و سابقه مدیریتی را سرفصل انتخابهای خود قرار دهند و از نیرویهای متخصص و خلاق در عرصه مدیریت شهری بهره گیرند. وی در خصوص انتخاب شهردار قزوین افزود: امیدواریم با جمعبندی اعضای شورای اسلامی شهر موضوع مدیریت شهری در قزوین نیز به سرانجام مطلوب برسد و مسیر توسعه شهر طبق سند چشمانداز ریلگذاری شود.
- دومین شهر استان بدون شهردار
از بهمن سال گذشته شهر الوند به عنوان دومین شهر استان بدون شهردار و با سرپرست اداره میشود. شوراها بعد از چندین انتخاب هنوز نتوانستهاند بر سر گزینهای برای مدیریت شهر الوند توافق کنند. مهتاب بهرامی، رئیس شورای اسلامی شهر الوند، درباره روند انتخاب شهردار جدید الوند گفت: بعد از اطلاعرسانیها درباره انتخاب و معرفی شهردار جدید، بیش از دهها گزینه از استانهای قزوین، تهران، لرستان و خراسان جنوبی سوابق کاری و تحصیلی خود را به شورای اسلامی شهر الوند ارائه کردهاند و برخی افراد نیز به صورت حضوری در شورا حضور یافتهاند. پس از تحویل سوابق داوطلبان به دبیرخانه پارلمان محلی الوند، اعضای شورا در جلسات فوقالعاده پیشینه حرفهای این افراد را براساس شاخصههایی مانند سابقه درخشان در عرصه مدیریت شهری، تحصیلات عالیه مرتبط و خوشنامی در حوزه اجرا بررسی خواهند کرد.
وی خاطرنشان کرد: با ارزیابی شاخصههای مذکور، افراد گزینششده با حضور در صحن شورا برنامههای خود را برای شهرداری الوند ارائه میکنند و شایستهترین گزینه از این جمع انتخاب خواهد شد. اکنون کارهای جاری شهرداری الوند را سرپرست پیگیری میکند و روزهای آینده تکلیف انتخاب شهردار جدید معلوم خواهد شد.
- شتاب کارهای عمرانی
محمد نصیری، سرپرست فرمانداری شهرستان البرز، در این باره گفت: در حوزه البرز، 4 شهرداری وجود دارد که 3 شهرداری با شهردار و یک شهرداری (الوند) با سرپرست اداره میشود. هر شهردار با طی مراحل قانونی انتصاب، معرفی و منصوب میشود. وی از اعضای شورای اسلامی شهر الوند خواست تا موضوع انتخاب شهردار را هرچه سریعتر در دستور کار قرار دهند تا با حفظ فصل کاری شهرداریها، کارهای عمرانی از شتاب بیشتری برخوردار شود.
- آبیک شهردار ندارد
شهرام احمدپور، فرماندار آبیک، با بیان اینکه شهرداری در شهرستان آبیک نداریم، اظهار کرد: در حوزه آبیک 2 شهرداری وجود دارد که هر 2 دارای سرپرست هستند. شهردار خاکعلی به عنوان شهردار شال معرفی شد و خاکعلی هماکنون با سرپرست اداره میشود. اکنون سرپرست به عنوان شهردارپیشنهادی به استانداری معرفی شده است. شهردار آبیک هم به دلیل اینکه بر سر مسائلی با اعضای شورا به توافق نرسید بعد از 5 ماه استیضاح شد و هماکنون این شهر با سرپرست اداره میشود و اعضای شورا در فکر انتخاب شهردار هستند.
وی یادآور شد: تعامل بهتر بین شورا و شهرداری میتواند باعث کاهش مشکلات این حوزه شود. شایسته است اعضای شورا سعه صدر و تحمل خود را بالا برند و به شهردار فرصت بیشتری دهند. انجام این 2 مورد کمک میکند مشکلات مربوط به مدیریت شهری کاهش یابد. فرماندار آبیک افزود: یکی از مشکلاتی که شهرداریها با آن مواجهند بحث نقدینگی است که باعث میشود پروژهها با تاخیر پیش روند یا حتی اجرا نشوند؛ در نتیجه مطالبات مردم بالا میرود و این امر فشار را افزایش میدهد و باعث بروز مشکلاتی در بحث مدیریت شهری میشود.
- لازمه آموزش اعضای منتخب شوراها
رضا طاهری، فرماندار تاکستان، وضعیت این شهرستان را تنها با یک شهر بدون شهردار (تاکستان) از 5 شهر، با ثباتتر از سایر شهرستانها خواند و درباره دلایل این ثبات مدیریتی گفت: در شهرهای مختلف تاکستان سعی شده است شهرداری انتخاب شود که دارای تجربه، تحصیلات مرتبط و انگیزه کافی است. وی توضیح داد: تغییرات پی در پی شهردار مشکلآفرین است، زیرا تا فرد جدید بخواهد نسبت به محیط، پرسنل، برنامههای شهری، محلات و... شناخت پیدا کند، اعضای محترم شورای شهر شهردار را استیضاح یا او را مجبور به استعفا میکنند یا اینکه خود شهردار بنا بر مشکلات موجود استعفا میدهد.
فرماندار تاکستان بیان کرد: کنترل بیشتر روی انتخاب کاندیدهای انتخابات شورای اسلامی شهر میتواند کمککننده باشد. همچنین بعد از انتخاب شدن اعضای شورای شهر توسط مردم، این افراد مورد آموزشهای مستمر قرار گیرند تا در فضای هیجانی، احساسی و سیاسی دست به انتخاب اشتباهی نزند که در آینده نزدیک مجبور به تغییر دادن شهردارها شوند.
- تغییر شهردار قزوین
هرچند حواشی متعددی موجب شده است موضوع انتخاب مدیران شهری در شهرهای بزرگ استان به چالشی برای پارلمان محلی بدل شود، ولی به نظر اهتمامی برای حل این چالش وجود ندارد. با رفتن علی صفری، شهردار قزوین، در روزهای اخیر انتخاب مدیریت شهری به گره کور این روزهای استان بدل شده است. خبر رفتن شصتودومین شهردار قزوین از عمارت شهرداری از شایعه تا واقعیت فقط 2 ماه طول کشید و با وجود تمام تکذیبها نامه استعفای او به صحن شورا رسید تا شوراییها در جلسه غیرعلنی به این موضوع بپردازند.
فرجالله فصیحیرامندی، عضو شورای اسلامی شهر قزوین، در گفتوگو با همشهری در خصوص دلایل استعفای شهردار گفت: با وجود انتشار اخباری در خصوص مشکلات شهردار و درخواست برخی از اعضای شورای اسلامی شهر برای تشریح موضوع در صحن شورا، وی از پاسخگویی در این موضوع سرباز زد و مسائل مطرحشده را شایعه خواند، ولی با گذشت 2 ماه نامه استعفای خود را به شورا تحویل داد و این به معنای پایین کار علی صفری بود.
وی در پاسخ به این سوال که تکلیف صندلی مدیریت شهری چه خواهد شد، ابراز کرد: در 3 ماه آینده کاندیدها مطرح میشوند و پس از بررسی در صحن شورا کاندیدای مورد نظر انتخاب خواهد شد. امیدواریم در کوتاهترین زمان ممکن به این مهم دست یابیم. این عضو شورای اسلامی شهر قزوین در خصوص انتصاب محمد درافشان به عنوان سرپرست نیز توضیح داد: این انتصاب با اما و اگرهای بسیاری همراه بود ولی با توجه به کوتاه بودن مدت حضور ایشان امیدواریم مشکلی مدیریتی جدی تا انتخاب شهردار جدید نداشته باشیم.
- دلایل مطرحنشده استعفای شهردار
هرچند با وجود تمام شایعات مطرحشده هنوز رسانهای نتواسته است از دلایل استعفای پرابهام صفری، شهردار قزوین، رمزگشایی کند، ولی شهردار قزوین درباره چرایی استعفایش به خبرنگاران توضیح نداد و به همین جمله بسنده کرد: «دلایل استعفا را بعد از موافقت و پذیرش استعفای بنده توسط شورای اسلامی شهر در گفتوگوی کامل با رسانهها اعلام خواهم کرد».
صفری افزود: شروطی برای شورای شهر نداشتهام و استعفای بنده قطعی است ولی هرجا که باشیم در خدمت مردم و نظام خواهم بود. حالا با وجود پذیرش استعفا و حتی تعیین سرپرستی تا انتخاب شهردار جدید گویا شهردار سابق قزوین علاقهای برای مطرح کردن دلایل استعفایش ندارد. دلایل استعفای او به این سبب حائز اهمیت است که پارلمان شهری قزوین در ظاهر همه اختیارات لازم را در اختیار شهردار قرار داده بود و شهردار قزوین مشکلات ساختاری دیگر شهرداران استان را که به دلیل فشارهای گاه و بیگاه شوراییان مجبور به استعفا شده بودند نداشت.
- دفاع ازحقوق شهرداران
مرتضی ململی، رئیس پیشین مجمع شهرداران استان قزوین، معتقد است نظارتها در بخش بازرسی و ارائه پیشنهادهای لازم به شهرداران برای رفع نقاط ضعف در حوزه شهرداریها بسیار ضروری است، اما در این حوزه باید عملکردها به گونهای باشد که شهرداران در نگاه اول متهم نشوند. وی خاطرنشان کرد: باید ازحقوق شهرداران دفاع شود زیرا به دلیل مسئولیت سنگین همه شهرداران با تشکیل هر پروندهای در قسمت بازرسی دچار استرس زیادی میشوند و با محض گشودن پرونده برای هر شهردار هنوز بررسی صورت نگرفته و رأی صادر نشده آن شهردار متهم به خلاف میشود. رئیس پیشین مجمع شهرداران استان قزوین ادامه داد: از مسئولان نظارت شهرداریها درخواست میکنیم در نوع نظارتها ورود پیدا کنند و کمک شهرداران باشند. از آنان میخواهیم ابتدا مشکلات و ضعفها را مطرح کنند و اگر پاسخ لازم از سوی شهرداران داده نشد اقدام عملی انجام دهند.
علی رحمانی، فرماندار بویینزهرا، با بیان اینکه تمامی شهرداریهای این شهرستان با شهردار اداره میشوند، گفت: در برخی موارد درخواستها از شهرداران خارج از وظایف آنهاست. لابیگری برای انتخاب شهردار و فشار مردم را میتوان از دلایل دیگر تغییر شهردارها دانست. شهرداران با اعتبار، نوآوری و برنامهریزی میتوانند موفق باشند.
وی یادآور شد: شوراها باید توانمندتر و با استقلال فکری بیشتر شخص شایسته و متخصص را انتخاب کنند و این امر بدون دستهبندی انجام شود. گاهی ورود به مسائل سیاسی و حزبی به مقداری زیاد است که باعث میشود شهردار از وظیفه اصلی خود که ارائه خدمات شهری است غافل شود. همچنین گاهی تغییر یک حزب باعث تغییر شهردار میشود و این به اداره شهر ضربه وارد میکند. داشتن تعامل با گروههای مختلف از جمله شوراها، مسئولان شهرستانی، مسئولان بخشی و استانی میتواند سازنده باشد به شرطی که دچار افراط نشوند.
- ثبات مدیریت نداریم
سپهر آزاد، کارشناس سیاسی، گفت: در استان ثبات مدیریت وجود ندارد. ثبات مدیریت به معنی مدیریت دائمی و طولانیمدت یک فرد نیست، بلکه مبتنی بر سیاست و برنامهریزی برای چشمانداز بلندمدت است. این سیستم در ایران رواج چندانی ندارد و مدیریت و برنامهریزی متکی بر شخص است به این معنی که با آمدن فرد جدید تمام آنچه مسئول قبلی برنامهریزی کرده است تغییر میکند و برنامه و افراد جدید جایگزین میشوند.
وی اظهار کرد: به دلیل نبودن سیستم برنامهریزیشده به ناچار باید به وجود افرادی بسنده کرد که در این زمینه صلاحیت دارند، اما متاسفانه در برخی مواقع این مورد حداقلی هم رعایت نمیشود و باعث میشود به ناچار تغییرات پی در پی رخ دهد که موجب از بین رفتن اعتماد مردم نیز میشود.
این کارشناس سیاسی افزود: شهر موجود زندهای است که به یک فرد متخصص نیاز دارد تا بتواند با مدیریت صحیح آن را به رشد و نمو برساند، ولی معضل اینجاست که گاهی افراد با توجه به تخصص انتخاب نمیشوند بلکه با توجه به نوع نگرششان انتخاب میشوند. داشتن صلاحیت و امین بودن یک فرد مهم است ولی نباید فقط این وجه قضیه در نظر گرفته شود و داشتن تخصص نیز در این زمینه الزامی است.
.: Weblog Themes By Pichak :.