ظرفیت گردشگری ورزشی در زرشک و کامان
- ظرفیت گردشگری ورزشی در زرشک و کامان
منطقه گردشگری زرشک و کامان در 20 کیلومتری شمال قزوین با چشماندازهای زیبا و آبوهوای مناسب در دامنه کوه، مکانی برای تفریح و گذراندن اوقات فراغت شهروندان قزوینی محسوب میشود. خنکی هوا در تابستان و پوشش برف در زمستان و چشمههای فراوان این مکان باعث شده است این منطقه نه تنها برای شهروندان قزوینی بلکه برای استانهای همجوار هم جذاب باشد. راهاندازی یک مجموعه تلهکابین و پیست اسکی از امکانات گردشگری این منطقه به حساب میآید و در صورتی که شرایط فراهم باشد میتوان این منطقه را به یک جاذبه گردشگری و توریستی تبدیل کرد.
رئیس هیات اسکی استان قزوین در گفتوگو با همشهری اظهار کرد: در صورت ورود بخش خصوصی، منطقه زرشک و کامان میتواند برای 14 تا 15 رشته ورزشی آماده شود. نیاز است دستگاه بالابر در این منطقه راهاندازی شود. این دستگاه فقط برای ورزش اسکی نیست، بلکه برای رشتههای ورزشی مانند کوهنوردی، دوچرخهسواری کوهستان، اسبسواری و پرواز با کایت و پاراگلایدر و سایر ورزشهای مرتبط هم قابل استفاده است. این ورزشها میتواند سبب شود این منطقه در تمام فصول از نظر صنعت گردشگری رونق یابد.
غلامرضا بهشتیان ادامه داد: اگر متولیان استان قزوین، استانداری و سازمان همیاری شهرداریهای استان همت کنند و به پیست اسکی منطقه کامان و زرشک استان قزوین توجه بیشتری داشته باشند، قول میدهیم شهروندان قزوینی در همه ایام سال با حضور در این منطقه ساعات خوش و مفرحی را تجربه کنند و در کنار ورزش از امکانات و تسهیلات این منطقه بهره کافی را ببرند و از طبیعت زیبای کامان و زرشک لذت ببرند.
رئیس هیات اسکی استان قزوین گفت: پیست اسکی منطقه زرشک و کامان در قزوین دارای برند بینالمللی برای آموزش اسکی است. نماینده فدراسیون اسکی کشور و جهان طی بازدیدی این موضوع را تایید کرده است و در حال حاضر از بهترین پیستهای کشور محسوب میشود و حتی طبق استانداردهای جهانی برای برگزاری مسابقات هم مناسب است.
وی افزود: 15 استان در ایران پیست اسکی دارند. پیست اسکی قزوین در کامان و زرشک این قابلیت را دارد که این استان را به یکی از قطبهای اسکی کشور تبدیل کند. این پیست به دلیل دسترسی آسانتر برای استفادهکنندگان در ارتفاعات متوسط یعنی 2650 متر آماده شده است. از آنجا که دمای این ارتفاعات همیشه صفر نیست بارندگی کمتر رخ میدهد و این یکی از مشکلاتی است که با آن مواجهیم.
- دستگاه بالابر
رئیس هیات اسکی استان قزوین که ناظر فنی بستر پیست است توضیح داد: مالکیت پیست اسکی متعلق به شهرداری قزوین، شهرداری محمدیه و سازمان همیاری شهرداریهای استان قزوین است و همچنین موسسه کاسپین هم مجری طرح است. کاری که در این پیست باید صورت گیرد این است که بستر دستگاه بالابر پیست آماده شود یعنی نقاط حادثهخیز مسیر مشخص و سنگهای مسیر برای حرکت دستگاه بالابر آماده شود. دستگاههای بالابر هم باید استاندارد خودشان را داشته باشند. بهشتیان اظهار گفت: امیدواریم به زودی شرایط بستر دستگاه بالابر از سوی سازمان همیاری شهرداریها فراهم و قابل استفاده شود.
- پیست پلاستیکی
رئیس هیات اسکی استان قزوین خاطرنشان کرد: شرایط بارندگی اخیر و کم شدن بارش برف باعث شده است تا نتوانیم از این پیست استفاده بهینه داشته باشیم، زیرا ابزار کار ما برف است و اگر برفی نباشد، نمیشود این ورزش را انجام داد. از این رو برای رفع این معضل میشود پیستهایی با بستر پلاستیکی تهیه کرد. در بازدیدی که در نمایشگاه اتریش از این بستر پلاستیکی داشتم، مشاهده کردم که این بستر پلاستیکی همانند یک کفپوش عمل میکند و دارای زیرسازی خوبی است.
بهشتیان افزود: درصورتی که شرایط مالی فراهم باشد و این بستر در پیستهای زرشک و کامان آماده شود، ورزش اسکی در قزوین در 4 فصل رونق میگیرد و مشکل کمبود برف هم جبران میشود. وی ادامه داد: اسکی روی چمن هم یک جایگزین برای اسکی روی برف است، اما من آن را پیشنهاد نمیکنم زیرا دارای آسیبپذیری زیادی است و در مناطق خشک قابل اجرا نیست. علاوه بر این، حالت سمبلیک دارد و برای استفاده عامه مردم مناسب نیست.
- آموزش رایگان اسکی
غلامرضا بهشتیان، رئیس هیات اسکی استان قزوین، درباره آموزش اسکی گفت: قزوین 20 مربی خوب برای آموزش اسکی دارد و طی سالیان گذشته همیشه آموزشهای مقدماتی اسکی در صورت وجود برف به صورت رایگان برای علاقهمندان برگزار شده است. آموزشهای مقدماتی به بالابر و فضای وسیع نیاز ندارد و در شیب ملایم هم میتواند انجام بگیرد. در صورتی که شرایط جوی فراهم باشد این آموزشها همیشه برقرار است.
فراغت مسئولان از اوقات فراغت
- فراغت مسئولان از اوقات فراغت
هر بار با باز شدن دوباره مدارس این موضوع برای یک سال به حاشیه رانده میشود در حالی که این بازه زمانی بهترین فرصت برای والدین است تا با برنامهریزی صحیح زمینههای بهداشت روانی فرزندان خود را پس از دوران تحصیل و مدرسه در تابستان فراهم کنند. پیمودن راههای موفقیت و آمادگی برای قدم نهادن در سال تحصیلی جدید به آمادگی دانشآموزان از لحاظ جسمی و روحی نیاز دارد که غنیسازی اوقات فراغت از مهمترین مسائل در این زمینه است.
- جمعیت زیاد و خدمات کم
کانون کوثر واقع در خیابان مینودر یکی از پایگاههای فعال فرهنگی است که در تابستان به دلیل جمعیت بالا در منطقه کوثر و مینودر مورد استقبال خانوادهها قرار میگیرد. اکرم نجفی مادر یکی از دانشآموزانی که در این مجموعه از کلاس تقویتی استفاده میکند به همشهری گفت: پسرم اینجا کلاس زبان و ریاضی میرود ولی اصلا از نحوه برگزاری کلاسها در این مجموعه رضایت ندارم و بیشتر از سر ناچاری و البته به دلیل مناسب بودن قیمت فرزندم را در این کلاسها ثبتنام میکنم.
وی افزود: متاسفانه نظارت دقیقی بر انتخاب مربیها وجود ندارد. بیشتر آنها کم سن و سال و دانشجویان سال اولی هستند که تجربه لازم را برای آموزش ندارند. پویا احمدی یکی از دانشآموزان نیز با اشاره به گرما و تهویه نامناسب هوا درکلاسها بیان کرد: تعداد دانشآموزان زیاد است و به دلیل نداشتن تهویه و سیستم سرمایشی، کلاسها شرایط نامطلوبی دارد. این شرایط در سالن ورزشی این مجموعه بسیار سختتر است.
حمیده جامعی یکی از کارشناسان تربیتی استان قزوین در گفتوگو با همشهری با اشاره به غنیسازی اوقات فراغت به عنوان اصلی کاربردی برای بهبود شرایط تحصیلی دانشآموزان در سال جدید گفت: پایان سال تحصیلی پس از حدود 9 ماه آموزش، فرصتی تازه برای پایش، فراغت و بهرهگیری از طرحهای کمکآموزشی، تفریحی و ورزشی در 3 ماه تابستان را فراهم میکند.
وی با ناموفق خواندن طرح غنیسازی اوقات فراغت دانشآموزان در این سالها خاطرنشان کرد: اجرای طرح غنیسازی اوقات فراغت دانشآموزان در سالهای اخیر که با مشارکت آموزش و پرورش، سازمان ورزش و جوانان و سایر نهادهای فرهنگی در پایگاههای تابستانی انجام شده در حال تبدیل شدن به روالی خستهکننده و ملالآور و فارغ از جذابیت برای دانشآموزان است، چراکه با مرور زمان از تنوع برنامههای تربیتی، تفریحی و ورزشی آنها کاسته شده و استقبال خانوادهها از این مراکز نیز رو به کاهش است.
- کلاسهای تقویتی
این کارشناس تربیتی استان با انتقاد از برگزاری کلاسهای تقویتی در کانونهای فرهنگی وابسته به آموزش و پرورش توضیح داد: برپایی کلاسهای تقویتی دروس مختلف چون ریاضیات، فیزیک، شیمی، زیستشناسی، زبانهای خارجی و سایر دروس پایه در طول تعطیلات سالهای گذشته به بخش جداییناپذیر فعالیت پایگاههای تابستانی و حتی مدارس تبدیل شده و باعث فشار مضاعف بر دانشآموزان شده است. این کار با توان ذهنی و خلاقیت آنان تناسبی ندارد و به جرات میتوان گفت که بیشتر این کلاسها با هدف انتفاع برگزارکنندگان آنها و با نگرشی درآمدزا اجرا میشود تا تقویت درسی دانشآموزان.
- نداشتن برنامه در روستاها
روحالله باباییصالح عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز با نامتناسب خواندن طرحهای اجراشده دستگاههای متولی گفت: 22 دستگاه اجرایی فرهنگی در استان قزوین بودجه و اعتبار کافی میگیرند، اما در زمینه تأمین اوقات فراغت جوانان و نوجوانان بازدهی مناسبی ندارند و این فعالیتها صرفاً در مناطق شهری است. وی با اشاره به جمعیت 30 درصدی روستایی استان تصریح کرد: 30 درصد مناطق استان روستایی است و برای تأمین اوقات فراغت روستاییان اقدامی انجام نشده است.
نماینده مردم بویینزهرا در مجلس شورای اسلامی توضیح داد: در استان، چندین سالن ورزشی ساخته شده است که در آنجا صرفاً علاقهمندان به رشتههای خاصی مانند ورزشهای رزمی، تنیس یا فوتبال دستی فعالیت میکنند و زمینه فعالیت برای سایر رشتههای ورزشی وجود ندارد. باباییصالح افزود: سرمایهگذاری برای برنامههای اوقات فراغت جوانان و نوجوانان در تمام مناطق استان قطعاً آسیبهای اجتماعی را کاهش خواهد داد.
- برنامههای ویژه برای مددجویان
به دلیل سختتر شدن شرایط اقتصادی در سالهای اخیر علاوه بر روستاییان که از طرحهای اوقات فراغت بیبهرهاند، پر کردن این اوقات برای بسیاری از خانوادههای شهرنشین نیز به سختی امکانپذیر است موضوعی که مدیر فرهنگی کمیته امداد امام خمینی (ره) قزوین در گفتوگو با همشهری به آن اشاره میکند. علیاصغر کشاورز حسینآبادی اجرای برنامههای فرهنگی را در قالبهای مختلف یکی از رویکردهای کمیته امداد در سالهای اخیر دانست و گفت: در این طرحها سعی شده است فرزندان خانوادههای مددجو که به واسطه فقر مادی تحت فشار قرار دارند دچار استضعاف فرهنگی نشوند و با حمایتهای فرهنگی به دانشآموزان این خانوادهها کمک میشود.
وی از اجرای برنامههای اوقات فراغت به عنوان یکی از محورهای اصلی اقدامات فرهنگی در این مجموعه نام برد و افزود: در این برنامهها سعی میکنیم فقر مادی زمینهساز فقر فرهنگی نشود و زمینه رشد و ارتقای فرزندان این خانوادهها که در شرایط ویژهای هستند فراهم شود. مدیر فرهنگی کمیته امداد امام خمینی (ره) استان تشکیل کانونهای موقت تابستانی در قالب برگزاری فعالیتهای آموزشی در پایگاههای اوقات فراغت در رشتههای مختلف آموزش قرآن، رشتههای فنیوحرفهای، هنرهای تجسمی، مهارتهای زندگی، مشاوره و ورزشی، برگزاری اردوهای زیارتی و آموزشی پنجروزه در استان خراسان رضوی و حرم امام خمینی (ره) را از برنامههای مهم این مجموعه برای فرزندان مددجویان برشمرد.
راه طولانی صنعت مد و لباس تا تولید انبوه
- راه طولانی صنعت مد و لباس تا تولید انبوه
در قزوین هم امسال نمایشگاه مد و لباس با همکاری سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری قزوین و با هدف ترویج عفاف و حجاب و حمایت از طراحان مد و لباس هفته گذشته در نگارخانه فرهنگسرای بانو حضرت زهرا (س) برپا شد. همشهری به بهانه برگزاری این نمایشگاه که با استقبال کمرنگ بازدیدکنندگان همراه بود، پای صحبت غرفهداران و مسئولان برگزارکننده نشست.
- تربیت نیروی متخصص
لیلا محصص، یکی از اساتید حوزه مد و طراحی لباس، گفت: تربیت نیروی متخصص با برگزاری دورههای آموزشی و گردهمایی طراحان لباس با هدف شناخت معضلات و ارائه راهکارها میتواند به بهبود شرایط در حوزه مد و لباس کمک کند. وی برگزاری نمایشگاههای فصلی و موضوعی را در کنار برگزاری این نمایشگاهها از مسئولان امر خواستار شد و افزود: با توجه به دغدغههای اقتصادی موجود و ضرورت توجه به موضوع لباس و پوشاک به عنوان نمادی از فرهنگ کشور باید زیرساختهای لازم برای احیای مد و لباس ایجاد شود.
علی طاها، یکی از تولیدکنندگان پوشاک بانوان، در حاشیه بازدید از نمایشگاه به همشهری بیان کرد: قطعا تنها استفاده از پارچههای با نقوش اسلیمی نمیتواند پاسخگوی انتظارات بازار مصرف در این حوزه باشد و باید تنوع محصولات در گروههای سنی مختلف مورد توجه قرار گیرد. وی ادامه داد: قیمت بسیاری از پارچههای موجود در بازارهای خارجی به دلیل نوسانات ارز به شدت افزایش یافته از این رو اجناس بیکیفیت وارداتی به بازار راه یافته است و بدینترتیب طراحی خارج از کنترل است.
آذر رشوند، یکی از فارغالتحصیلان رشته طراحی دوخت از یکی از دانشگاههای استان، گفت: قیمت طراحی و دوخت در کنار قیمت پارچه موجب میشود تا قیمت تمامشده برای افراد سنگین شود از این رو میزان سفارش کار در بازار به شدت کاهش یافته است. از طرفی بخش خصوصی و تولیدکنندگان هم برای پایینتر شدن قیمت نهایی علاقهای به جذب طراح در سیستم خود ندارند و بسیاری از فعالان و دانشآموختگان در این حوزه بیکارند.
معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان معتقد است طراحی و مد قبل از اطلاق واژه صنعت یک هنر است که مثل سایر هنرها باید عناصر زیباشناسانه در آن به کار گرفته شود. ناصر ایزدفر با بیان تفاوت هنرهای زیبا با هنرهای کاربردی توضیح داد: هنرهای زیبا، تکبعدی و منحصرند و هنرهای کاربردی برای تولید انبوه هستند و حتی از هنرهای زیبا بسیار مشکلتر و سختتر بوده و باید زیبایی و وجه کاربردی را همزمان با هم داشته باشند. وی با اشاره به مشکلات طرحهای ارائهشده برای رسیدن به مرحله انبوه تصریح کرد: بیشتر فعالیتها در عرصه البسه و طراحی دوخت به تولید انبوه نمیرسد و در مرحله طراحی باقی میماند، لذا نبود رابطه بین طراحی لباس و تولید انبوه حلقه مفقوده در صنعت تولید و طراحی لباس و دوخت محسوب میشود.
- ضرورت تشکیل انجمن طراحان مد و لباس
معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با بیان اینکه انجمن طراحان مد و لباس در استان قزوین نداریم، گفت: با تشکیل این انجمن در استان قزوین، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی از فعالان این عرصه حمایت مالی و معنوی خواهد کرد اما به موسسات چند نفره نمیتوان مساعدت کرد.
ایزدفر افزود: با تشکیل انجمن طراحان مد و لباس، تمام طراحان لباس استان قزوین زیر یک سقف میروند و مشکلات صنعت لباس و تولید انبوه در جامعه سر و سامان بخشیده میشود.- معرفی فرهنگ و هویت ایرانی
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین خاطرنشان کرد: نمایشگاه مد و لباس با هدف ترویج عفاف و حجاب، اصلاح فرهنگ پوشش صحیح با رعایت معیارهای ایرانی اسلامی، ارتقای سطح زندگی مردم با استفاده از پوشش مناسب، ایجاد بستر مناسب برای شناسایی، ساماندهی و حمایت از طراحان مد و لباس و استفاده بهینه از ظرفیتهای نرمافزاری و سختافزاری مد و لباس برپا شده است.
صدیقه ربیعی با بیان اینکه لباس و پوشش نماد هویتی و عقیدتی یک ملت است، ادامه داد: برگزاری چنین نمایشگاههایی در معرفی فرهنگ و هویت ایرانی اسلامی در مقابل فرهنگ بیگانه نقش موثری دارد. وی یادآور شد: طراحان ما میتوانند براساس فرهنگ ایرانی اسلامی طرحهایی را براساس ذائقه جوانان به بازار عرضه کنند. مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین افزود: فعالیت دانشکده فنی دختران و جهاد دانشگاهی در استان برای پرورش نیروی ماهر و متخصص در زمینه طراحی و دوخت لباس بستر مناسبی فراهم کرده است. دانشآموختگان دانشگاهی این رشتهها ظرفیتهای ارزشمند این استان محسوب میشوند.
- تغییر سلیقه مصرفکنندگان
معاون اجتماعی استاندار گفت: برگزاری نمایشگاههای مد و لباس میتواند در درازمدت سلیقه بازار مصرف را تغییر و به سمت الگوهای ایرانی و اسلامی عرضهشده در این نمایشگاهها سوق دهد. مریم بیدخام با اشاره به نکات مورد توجه در الگوها و مدلهای طرحشده در نمایشگاهی که اخیرا در قزوین برگزار شد، افزود: باید محصولاتی ارائه شود که هم شعائر دینی حفظ شود و هم خواسته جوانان در آن لحاظ شود.
وی حلقه مفقوده موجود در صنعت پوشاک را وارد نشدن طراحیهای اسلامی ایرانی به بازار مصرفی عنوان کرد و ادامه داد: ضروری است مدلهای منتخب با همکاری تولیدکنندگان به تولید انبوه برسد تا بتواند در نوع پوشش بانوان و به ویژه جوانان تاثیرگذار باشد. معاون اجتماعی استاندار بیان کرد: ضروری است همه نهادها اعم از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداریها، اتحادیههای پوشاک، تولیدکنندگان لباس و طراحان و تولیدکنندگان داخلی با همافزایی و تعامل بهینه در ترویج پوشش مناسب براساس فرهنگ ایرانی و اسلامی تاثیرگذار باشند.
کمربند سبز قزوین پشت چراغقرمز محیط زیست
- کمربند سبز قزوین پشت چراغقرمز محیط زیست
سرنوشت پروژه کمربند سبز شرق قزوین که اجرای فاز نخست آن از سال گذشته آغاز شده، اکنون در هالهای از ابهام است. از یک سو اداره حفاظت محیطزیست میگوید در مورد این طرح مطالعات زیستمحیطی انجام نشده است و شهرداری به عنوان متولی این امر در این زمینه هنوز مطالعات زیستمحیطی را به اداره کل حفاظت محیطزیست استان قزوین ارائه نداده است. از سوی دیگر شهردار قزوین معتقد است شهرداری متولی تهیه پیوست زیستمحیطی نیست و شرکت آب منطقهای باید در این زمینه پاسخگو باشد.
- مطالعات زیستمحیطی
حسن پسندیده، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین، در این باره گفت: کمربندی شرق قزوین جزو پروژههای ارزیابی مطالعات زیستمحیطی محسوب نمیشود. پروژههای مرتبط با راه و راهآهن یعنی پروژههایی که جنبه فراشهری دارند شامل مطالعات زیستمحیطی میشوند. این پروژه اساسا یک پروژه داخل شهری یا حومه شهری است که برای شهر قزوین پیشبینی شده است، اما این دلیل نمیشود که برای آن حداقل طرح توجیهی یا زیستمحیطی نوشته نشود که به موجب قانون هم بهصراحت آمده است اجرای پروژههای اینچنینی در داخل محدوده شهرها حتما به این امر نیاز دارند.
وی بیان کرد: حتما باید یک فصل از مطالعات طرحهای اینچنینی به مطالعات محیطزیست اختصاص یابد. تاکنون بهرغم پیگیریهای حفاظت محیطزیست، شهرداری قزوین هیچگونه مطالعات زیستمحیطی یا طرحهای توجیهی محیطزیستی در این زمینه در اختیار حفاظت محیطزیست قرار نداده است و حفاظت محیطزیست به صورت جدی پیگیر این موضوع و بررسی روند کار است.
این مسئول ادامه داد: مواردی را که در زمینه مشکلات زیستمحیطی این طرح بیان میشود شهرداری باید شفافسازی کند. باید در حوزههای مختلفی که قرار است کاری انجام شود مانند مسیر عبور دوچرخه یا مسیر عابر پیاده و... مطالعات زیستمحیطی لازم انجام شود. درست است که این طرح منظره زیبایی را ایجاد میکند که مردم میتوانند از آن بهرهمند شوند ولی باید آثار محیطزیستی طرح بررسی شود تا احتمال به وجود آمدن خسارتها کاهش یابد.
- طغیان رودخانه
مهمترین اصل در مورد کمربند سبز قزوین مسیر رودخانه است که گفته میشود احتمال طغیان دارد. مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین با بیان این مطلب گفت: هرچند گفته میشود افق این طرح حتی سیلابهای پنجاه ساله و بیست ساله را هم مطالعه کرده است و در این زمینه نگرانی وجود ندارد ولی این موارد در حال حاضر در حد گفتار است و مستندات آن به بررسی نیاز دارد. جنبه کار حفاظت محیطزیست بیشتر جنبه پیشگیرانه است و جنبه هدایتگری و مشاوره دارد تا آنچه برای منافع شهر و منافع عمومی مهم و بیخطر است اجرا شود.
پسندیده تصریح کرد: تا زمانی که مطالعات در اختیار اداره کل حفاظت محیطزیست استان قزوین قرار داده نشود، نمیتوان انتظار داشت که این اداره کل چشمبسته در مورد طرحی اظهارنظر کرده و آن را تأیید یا رد کند. مادامی که این طرح در اختیار اداره کل حفاظت محیطزیست استان قزوین قرار داده نشده اساسا اظهارنظر در این زمینه درست نیست. تأکید این است که شهرداری همکاری کند و در اسرع وقت در زمینه این طرح شفافسازیهای لازم را انجام دهد و اطلاعات را در اختیار دستگاههای ذیربط بگذارد تا حفاظت محیطزیست بتواند کمک کند و مشاوره دهد و بهترین تصمیم برای استان و شهر قزوین گرفته شود.
- تایید آب منطقهای
سیدهمنیره قوامی از اعضای شورای اسلامی شهر قزوین در این باره توضیح داد: پروژه کمربند سبز شهر قزوین که هماکنون در حال اجراست باعث ساخته شدن جادهای میشود که فضای سبز در مسیرش است و همچنین مسیر دوچرخهسواری و مسیر پیادهروی دارد. این پروژه به علت اینکه در بستر رودخانه قرار دارد از جمله پروژههایی است که باید مطالعات و پیوست زیستمحیطی داشته باشد. طبق نامهای که اداره کل حفاظت محیطزیست به شهردار قزوین ارسال کرده است، این پروژه مطالعات زیستمحیطی ندارد.
وی با بیان اینکه پیوست این طرح را شهرداری نداده است، افزود: اداره کل حفاظت محیطزیست طی نامهای یادآور شده که این پیوست برای اجرای این پروژه الزامی است. شهرداری معتقد است که این پروژه زیر نظر آب منطقهای در حال انجام است، اما اگر آب منطقهای این موضوع را تأیید کرده است باید آن را به صورت کتبی اعلام کند که این طرح مشکلی ندارد. اشکال دیگر آن است که آب منطقهای یکی از نهادهایی است که باید این موضوع را تأیید کند اما برای چنین پروژهای تأیید اداره آب منطقهای کافی نیست و تایید اداره کل حفاظت محیطزیست استان قزوین هم الزامی است.
این عضو شورای شهر قزوین در پاسخ به این سوال که آیا شهرداری در حال انجام پیوست زیستمحیطی این طرح است یا نه، گفت: اگر شهرداری در حال انجام پیوست زیستمحیطی نیز باشد به ما اطلاع نداده است. بنده بارها به شهرداری این مورد را تذکر دادهام که باید این پیوست را تهیه کنند و به اداره کل حفاظت محیطزیست ارائه دهند و تأییدیه اخذ کنند، ولی هیچ جوابی به من ندادهاند. در حال تنظیم نامهای برای ارائه به ریاست شورا هستم تا کتبا از شهرداری بخواهیم این پیوست زیستمحیطی را تهیه کند.
- طرحی بدون نقص
شهردار قزوین نیز در گفتوگو با همشهری با اشاره به انجام مطالعات لازم در پروژه کمربند سبز شهر اظهار کرد: اجرای پروژه کمربندی شرق قزوین پس از انجام مطالعات هیدرولیکی براساس دبی 100 ساله و کنترل 200 ساله توسط شرکت آب منطقهای قزوین انجام شده است. نه تنها در این پروژه بلکه در سایر پروژههای عمرانی شهرداری قزوین نگاه محیطزیستی در اولویت قرار دارد و این مهم در این پروژه نیز اعمال شده است.
علی صفری با بیان اینکه در این کمربندی بستر رودخانه وجود دارد، افزود: کارها با نظر مستقیم اداره کل محیطزیست و شرکت آب منطقهای انجام میشود و شهرداری قزوین بدون نظارت آنها کاری انجام نمیدهد. وی با بیان اینکه متولی تهیه پیوست محیطزیست شهرداری نیست، خاطرنشان کرد: شرکت آب منطقهای باید پاسخهای مربوطه را به حفاظت محیطزیست ارائه دهد، البته نقشههای مربوطه به اداره کل محیطزیست داده شده است. پروژه کمربندی سبز شرق از نظر بنده نواقصی ندارد و عملیات عمرانی آن با بیش از 40 درصد پیشرفت فیزیکی در دست اقدام است.
- طرحی برای مهار ریزگردها و پاکیزگی هوا
شهردار قزوین گفت: در پروژه کمربندی شرق قزوین که از میدان شورا آغاز شده است و تا پایان امسال به جاده ارنجک متصل میشود 12 کارکرد مهم از جمله ساماندهی سیلابهای فصلی، توسعه فضای سبز منطقه، حفظ منظر شهری و دسترسی شمال به جنوب شهر دیده شده و جزو معدود پروژههای شهری با نگاه انسانمحور و دوستدار محیطزیست است که میتواند موجب شاخص بهبود کیفیت زندگی و محیطزیست، کاهش آلایندگی به دلیل تردد خودروها و صرفهجویی در سوخت شود. به گفته علی صفری، این طرح که به منظور افزایش سلامت شهروندان و ارتقای فرهنگ پیادهروی و دوچرخهسواری با عرض 10 متر شامل 6 متر مسیر پیادهروی و 4 متر مسیر دوچرخهسواری در دست اجراست میتواند راهکاری اساسی برای مهار گردوغبار و ریزگردها و پاکیزگی هوا باشد.
توسعه عمرانی با حفظ محیطزیست
- توسعه عمرانی با حفظ محیطزیست
- طرحهای بزرگ
حسن پسندیده، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین، گفت: برخی از پروژهها که به لحاظ اثرگذاری در محیطزیست مهم هستند ضرورت دارد در مرحله امکانسنجی و مکانیابی برای آنها مطالعات و ارزیابی زیستمحیطی تهیه شود. در حقیقت یک الزام قانونی است و در قانون برنامه ششم توسعه و حتی در برنامه پنجم و ماقبل آن مطابق با مصوبات شورای عالی محیطزیست این موارد وجود داشته است.
مصوبات شورای عالی حفاظت محیطزیست یک سری فهرست دارد و به طور مشخص طرحها و پروژههایی را که مشمول انجام مطالعات ارزیابی زیست محیطی میشوند اعلام کرده است، پسندیده این را گفت و ادامه داد: این تعداد بیش از 50 مورد از طرحهای بزرگ را شامل میشود که در زمینههای مختلف کاری اعم از بزرگراهها، پروژههای راه و راهآهن، نیروگاهی، پروژههای مربوط به صنایع نفت و گاز از جمله نوارچسب یا خطوط انتقال نفت و گاز، پروژههایی مثل شهرکهای صنعتی کارخانههای فولاد، ذوبآهن، کارخانههای سیمان، گچ، طرحهای عمرانی مثل سدسازی یا فرودگاهها، مجتمعهای بزرگ تفریحی ـ توریستی و شبکههای جمعآوری فاضلاب و مراکز دفع پسماندها و... را دربر میگیرد.
- جنبههای اقتصادی تا اجتماعی
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین اظهار کرد: مطالعات ارزیابی زیستمحیطی طرحهای توسعهای است که باید براساس یک الگو و چارچوب تهیه شود. این مطالعات با توجه به شرایط خاکشناسی، زمینشناسی، منابع آبوهوایی، اقلیم و... مطالعات مختلفی را شامل میشوند. اثراتی که این پروژهها بر شرایط آبوهوا، شرایط اقلیم و حتی گونههای گیاهی و جانوری میگذارد حائز اهمیت است.
پسندیده افزود: جنبههای مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی مورد بررسی قرار میگیرند. اجرای برنامههای مدیریت زیستمحیطی برای اندازهگیری و کاهش آثار زیستمحیطی که یک پروژه ممکن است داشته باشد جزو الزامات این طرحها هستند. این مطالعات بعد از آنکه به تأیید اداره کل حفاظت محیطزیست رسید و مراحل قانونی خود را سپری کرد میتواند اجرا شود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان قزوین گفت: هنگامی که پروژهای شروع به کار میکند، برنامه پایش زیستمحیطی در مورد آن طرح یا فعالیت آغاز میشود. یکی از الزاماتی که وجود دارد این است که اداره کل حفاظت محیطزیست باید در مرحله اجرای یک فعالیت به طور عمده پایش مستمر و بررسی کند که آیا الزامات زیستمحیطی که باید انجام شود در حین اجرا رعایت میشود یا خیر؟ آیا الزامات بهکارگیری سیستمها و تکنولوژیها برای مدیریت منابع مختلف در جلوگیری از آلودگیهایی که در منابع آب، خاک و هوا یا گونههای گیاهی و جانوری اثر میگذارد اجرا میشود یا خیر؟ برنامههایی که با هدف تحقق توسعه پایدار است آیا به نحو درست و صحیح انجام میشود یا نه؟ در مرحله اجرا، این موارد جزو وظایف اداره کل حفاظت محیطزیست است که باید کنترل و پایش شود.
- اصلاح و توقف طرح
علی فرخزاد، معاون عمرانی استاندار قزوین، بیان کرد: پروژههایی که تأثیرگذاری آنها در محیطزیست زیاد است پیوست زیستمحیطی لازم دارند. در پروژههایی مثل سولهسازی یا پروژههایی که در عرصه منابع طبیعی یا حفاظتشده کار میکنند الزامات پیوستهای زیستمحیطی وجود دارد و مرجع تأیید مطالعات زیستمحیطی، اداره کل حفاظت محیطزیست استان قزوین است.
وی با بیان اینکه یک سری الزامات برای پروژههای بزرگ ملی و استانی وجود دارد، توضیح داد: این الزامات شامل مطالعات زیستمحیطی، پیوستهای زیستمحیطی، مطالعات پدافند غیرعامل و مطالعات مدیریت بحران است که به نوعی به هم پیوستهاند و از هم تأثیر میپذیرند و قبل از اجرایپروژهها باید انجام شود. تهیه این مطالعات توسط مهندسان مشاور دارای صلاحیت در مراجع مربوطه بررسی میشود. مرجع تأیید آن اصلیترین دستگاه اجرایی است ولی همه دستگاههایی که با موضوعات مختلف درگیر هستند در این زمینه نظر میدهند. معاون عمرانی استاندار قزوین افزود: هماکنون در پروژههای بزرگی که شروع شده یا میخواهد آغاز شود داشتن مطالعات از ملزومات است. اگر پروژهای بدون مطالعه آغاز شود، حتماً نظر دستگاه تخصصی را برای اصلاح پروژه در نظر میگیریم و در نهایت اگر قابلیت اجرا نداشته باشد، طرح را متوقف میکنیم.
- مصوبه شورای شهر
عضو شورای اسلامی شهر قزوین گفت: برای اینکه توسعه پایداری وجود داشته باشد باید پروژههای عمرانی، گردشگری، جادهسازی و... پیوست زیستمحیطی داشته باشند. پیوست زیستمحیطی پروژه را از 3 جنبه اجتماعی، فرهنگی و محیطزیستی بررسی میکند. بعضی از پروژهها نیز در پیوست زیستمحیطی از جنبه اقتصادی بررسی میشوند. در حال حاضر در کشور ما پیوست زیستمحیطی و مطالعات زیستمحیطی قانون است. این قانون در ایران 50 سال دیرتر از کشورهای اروپایی و آمریکایی تصویب شده است. در سال 96 قانون هوای پاک در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در شورای نگهبان هم مغایرتی گرفته نشد و مصوب شد یک سری از پروژهها پیوست زیستمحیطی داشته باشند. سیدهمنیره قوامی یادآور شد: پروژههای راهسازی، خدماتی و گردشگری باید این پیوست را داشته باشند. در قزوین تاکنون چنین اتفاقی نیفتاده است اما در کمیسیون محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر قزوین تصویب و به شهرداری الزام شده است که این پیوست را برای پروژههای مشمول ارائه دهد.
به گفته وی، پیمانکار ملزم است هزینههای مربوط به پیوستهای زیستمحیطی را تامین کند و فشاری روی شهرداری نیست. بنابراین شورای شهر قزوین شهرداری را ملزم کرده است که این پیوست زیستمحیطی را داشته باشد. این عضو شورای شهر قزوین تصریح کرد: مساله پیوست زیستمحیطی در استان قزوین اصلاً جدی گرفته نشده است. مدیران شهری به این موضوع عادت نکردهاند که این پیوست را برای پروژههایشان تهیه کنند ولی شورای شهر در تلاش است این قانون اجرا شود زیرا صد درصد به نفع مردم است.
- رتبه ایران در حوزه محیطزیست
عضو شورای اسلامی شهر قزوین گفت: در سال 2006 ایران در حوزه محیطزیست در رتبه 50 قرار داشت و در سال 2016 رتبه ایران بین 180 کشور 150 شده بود. یعنی رتبه ایران در زمینه محیطزیست در عرض 10 سال 100 رتبه تنزل یافت که از یک جنبه خوب و از یک جنبه بد است. از آن نظر که کشورما در مسیر توسعه قرار دارد خوب بوده است، ولی این حرکت به سمت توسعه حرکتی بوده که به محیطزیست آسیب زده است. هر کار عمرانی که انجام میشود به محیطزیست آسیب میزند ولی باید سعی کرد تا آسیب وارده به محیطزیست جبران شود و این آثار کاهش یابد. سیدهمنیره قوامی خاطرنشان کرد: قزوین دارای 11 هزار هکتار باغستان سنتی بوده که هماکنون فقط 2500 هکتار از آن باقی مانده است و این ضرورت پیوست محیطزیستی را میرساند.
.: Weblog Themes By Pichak :.