نمایش «کلاف» از نظرآباد تا لاهیجان
- نمایش «کلاف» از نظرآباد تا لاهیجان
نمایش «کلاف» به کارگردانی و نویسندگی «علی کشاورز» در سکوت کامل خبری رسانههای استان به این جشنواره که در دهمین دورهاش به گستردهترین رویداد هنری خیابانی کشور در سطح بینالمللی تبدیل شده است، رفت. با این وجود کارگردان و عوامل این نمایش با وجود گلایههایی که از مسئولان فرهنگی و هنری استان دارند، عشق به هنر نمایش را تنها انگیزه خود برای ادامه مسیر میدانند.
- 168 اثر از سراسر کشور
کارگردان این نمایش میگوید: 168 اثر از سراسر کشور به دبیرخانه دهمین جشنواره تئاتر خیابانی شهروند لاهیجان و بازبینی اولیه توسط هیات داوری متشکل از «سامان خلیلیان»، «علی ظفر قهرمانینژاد» و «اکبر صمدینیا» ارسال شده بود که 14 اثر به بخش مسابقه راه یافت و تئاتر خیابانی کلاف به عنوان تنها نماینده استان البرز در بین 14 اثر بود. «علی کشاورز» ادامه میدهد: «مهدی فتحی»، «جمال رنجبرزاده»، «سیدمحمد حسینی»، «سیدامیر مهجور» و «علی محمد شاهی» بازیگران نمایش بودند. همچنین «محسن صامت» مدیر گروه، «علی پرتو» مدیر هماهنگی، «سوگند اسدی» و «حسن محمدلو» مسئول عکس و تصویر و «حسن فیضی» مسئول موسیقیبودند.
وی با اشاره به موضوع نمایش ادامه میدهد: این نمایش 4 دوره تاریخی از بدو بشریت تا ورود تکنولوژی را شامل میشود که مشکلات هر دوره را با کلاف نشان میدهد. یعنی در هر دوره اتفاقات و گرههایی میافتد که باعث مختل شدن زندگی مردم در آن دوره میشود. کشاورز اضافه میکند: یکی از ویژگیهای این نمایش این است که با موزیک و زبان بدن پیام را به مخاطب منتقل میکند و دیالوگمحور نیست که این موضوع کار را برای بازیگران سخت میکرد، اما بهخوبی توانستند از عهده کار بر بیایند. کارگردان نمایش کلاف با بیان اینکه برای این کار از چند ماه قبل کار پژوهشی را شروع کردم و سپس دست به قلم شدم که در نهایت نمایش کلاف نوشته شد، میافزاید: در جشنواره لاهیجان که بعد از جشنواره تئاتر خیابانی مریوان، بزرگترین جشنواره در این بخش است، شرکت داشتیم که استقبال گستردهای از نمایش به عمل آمد. البته گلایههایی در رابطه با داوری وجود دارد، اما همین حضور در جشنواره برای ما موفقیت بزرگی بود.
- «کلاف» مورد استقبال عموم قرار گرفت
یکی از بازیگران این نمایش میگوید: تئاتر کلاف در نظرآباد اجرای عمومی داشته و با استقبال روبهرو شده است و سپس به جشنواره لاهیجان راه یافت. همچنین این نمایش برای جشنواره فجر آماده خواهد شد. «جمال رنجبرزاده» میافزاید: نمایش کلاف میخواهد به مخاطب این را بگوید که اتفاقات زندگی هر شخصی به دست خودش رقم میخورد و متفاوت بودن نگاه کارگردان باعث جذاب شدن نمایش شده است.
وی ادامه میدهد: در گذشته شاهد اجراهای بسیاری در کرج بودیم، اما متاسفانه اکنون تئاتر خیابانی جایگاه خود را از دست داده است. در حالی که با کمترین هزینه میتواند بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشد. در چند اجرای خیابانی که من هم به عنوان بازیگر حضور داشتم، شاهد استقبال بینظیرمردم بودیم. رنجبرزاده با اشاره به اهمیت تئاتر خیابانی میگوید: امروزه از تئاتر خیابانی به عنوان مؤثرترین راه انتشار یک اثر هنری و به دنبال آن یک تفکر انسانی در اجتماع یاد میشود که شاخصه اصلی آن، قابلیت اجرا در کوچه و بازار و در میان مردم است و به نوعی نیز میتوان گفت ازپرمخاطبترین گرایشهای هنر است. وی اضافه میکند: با استقبال از تئاتر خیابانی در جشنوارهها هنرمندان استان نیز یکی دو سالی بیشتر به سمت آن سوق پیدا کردند. نکته قابل توجه در اجرای این نمایشهای خیابانی استقبال مردم است که نشان میدهد با این هنر میتوان در میان مردم راه یافت و حتی معضلات منطقه را مطرح و برطرف کرد.
این بازیگر تئاتر البرزی ادامه میدهد: تئاتر خیابانی به نوعی میتواند بازیگران را به چالش بکشد و آنها را آبدیدهتر کند. پس حضور در این عرصه برای بازیگران حرفهای تئاتر بسیار لازم و ضروری است و هر بازیگر باید نمایش خیابانی را در برنامه کاری خود گنجاند. رنجبرزاده میافزاید: اجرای تئاتر خیابانی میتواند فرهنگ دیدن تئاتر را هم در جامعه افزایش دهد و مردم را با سالنهای تئاتر آشتی دهد. در واقع این نوع تئاتر اگر به صورت حرفهای و با نگاهی دقیقتر و جدیتر پیش رود، به نوعی مبلغی ارزشمند برای هنر و هنرمندان است. در این تئاتربهجای اینکه مردم به سمت نمایش بیایند، تئاتر به سراغ مردم میرود و به توسعه این هنر، شناسانده شدن و پذیرفته شدن آن نزد مردم کمک میکند و نگاه مشتاقانه به تئاتر را در مردم ایجاد میکند.
- حمایت نکردن مسئولان فرهنگی
کارگردان نمایش «کلاف» با اشاره به حمایت نکردن مسئولان فرهنگی استان از این نمایش میگوید: ما در سکوت کامل خبری رفتیم و با اینکه تنها نماینده البرز بودیم و نامهنگاریهای متعددی داشتیم، نهتنها هیچ کمک و حمایتی نشد، بلکه از جانب همکاران خودمان شاهد سنگاندازیهایی هم بودیم. تنها کسی که به ما کمک کرد، رئیس اداره ارشاد نظرآباد بود که 860 هزار تومان برای رفت و آمد به ما داد که باز هم از او تشکر میکنیم. «علی کشاورز» میافزاید: البرز زمانی مهد تئاتر صحنهای و خیابانی بود و اساتیدی چون «علی نورانی» و «اصغر گروسی» چراغ این هنر را در البرز روشن نگه میداشتند و من هم افتخار شاگردی این اساتید را دارم، اما حالا با وجود مقامهایی که بچهها در جشنوارههای مختلف میآورند، هیچ حمایتی از هنر نمایش نمیشود و همین موضوع باعت دلسردی هنرمندان این حوزه است.
دغدغههای سبز دانشجویان - همشهری آنلاین
- دغدغههای سبز دانشجویان - همشهری آنلاین
با این وجود افراد بسیاری هستند که توجه به محیطزیست یکی از دغدغههای مهم زندگیشان است. افرادی که در قالب انجمن، سمن و یا پویش سعی دارند اهمیت محیطزیست و منابع طبیعی را به مردم یادآوری کنند. پویشهای مردمی در کاهش بحرانهای زیستمحیطی نقشآفرین هستند، چراکه ارزشهایی را در میان مردم نهادینه میکنند که میتوانند در رفع مشکلات زیستمحیطی اثربخش باشند. در سالهای اخیر این پویشهای مردمی که عمدتا از سوی جوانان و دانشجویان مورد حمایت بیشتری قرار گرفتهاند، توانستهاند برخی از کلیدواژههای مهم در حفظ محیطزیست را در ذهن مردم به ثبت برسانند. پویش «پاتوق سبز» هم که بهتازگی در زمینه پاکسازی محیطزیست توسط چند دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی تهران و با همکاری سازمان پسماند شهرداری کرج راهاندازی شده، تلاش میکند سهم مشارکت اجتماعی مردم در رفع معضلات و کاهش آسیبهای زیستمحیطیرا ارتقا بخشد.
- نقش پویشها در آگاهی مردم
یکی از اعضای پویش پاتوق سبز که مشاور طرح هم است، با تاکید بر لزوم آگاهسازی جامعه در مورد محیطزیست و مدیریت پسماند میگوید: مدیریت پسماند تنها برعهده دولت و شهرداریها نیست، بلکه بخش عمده آن به مردم بستگی دارد. تا وقتی مردم به این آگاهی نرسیدهاند که زباله را تفکیک و میزان پسماندهای خود را کم و مدیریت کنند، نمیتوان انتظار داشت در این بخش موفق باشیم. «صیاد شیخی» میافزاید: پویشها به همین دلیل راهاندازی میشوند که این آگاهی را به مردم بدهند. پویش پاتوق سبز میخواهد به مردم بگوید در برابر محیطزیست خود مسئولند. وی با بیان اینکه پویش پاتوق سبز ابتدا توسط دانشجویان تشکیل شده است، اضافه میکند: قرار است بهتدریج و به مرور زمان فعالیتهایمان را گستردهتر و با سمنها، ادارات محیطزیست و سایر نهادهای مسئول این حوزه و یا علاقهمندان و فعالان ارتباط برقرار کنیم تا پویش موفق و تاثیرگذاری داشته باشیم.
شیخی ادامه میدهد: قرار بود شروع کار از تهران باشد، اما به پیشنهاد من که دانشجوی جهاد کشاورزی کرج بودم، استان البرز را انتخاب کردیم که محیطزیست و سازمان پسماند شهرداری همکاری خوبی با ما داشتند و اولین همایش ما در هفتچشمه کرج برای پاکسازی این منطقه برگزار شد. مسئول دبیرخانه باشگاه محیطزیست میافزاید: قدم اول ما آگاهیرسانی و پاکسازی است، اما در مراحل بعدی بازمصرف و مسائلی از این دست را در برنامه داریم. سمنهای فعال این حوزه را در البرز هم شناسایی کردهایم و قطعا در همایشهای بعدی دعوت خواهند شد. شیخی میگوید: دور ریختن پسماند مواد غذایی، پلاستیک و ظروف یکبار مصرف یکی از معضلات حاد طبیعت است که با راهاندازی این پویش درصدد ایجاد رفتارهای صحیح و مناسب در این زمینه و نهادینه کردن فرهنگ نریختن زباله یا جمعآوری آن و در نهایت رفع این معضل در کشور هستیم.
وی ادامه میدهد: برای حفظ محیطزیست و جلوگیری از تخریب و آلودگی، مردم را دعوت میکنیم به اینکه رفتارهایشان حفاظتی باشد و قدر طبیعت را بدانند و نهی میکنیم از اینکه آلودهکننده، تخریبکننده و خسارتآفرین در طبیعت باشند، چراکه بسیاری از خسارتها جبرانناپذیرند. مشاور پویش پاتوق سبز میگوید: مردم نقشی مهم و حیاتی در حفاظت از عرصههای طبیعی دارند. پویشهای زیستمحیطی بیانگر موثر بودن نقش مردم در حل مشکلات زیستمحیطی هستند. برای حل معضلات زیستمحیطی باید از خودمان شروع کنیم و مطمئن باشیم در قلمرو زیستی خودمان
میتوانیم موثر باشیم.- استقبال دانشجویان
دبیر محیطزیست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیر پویش پاتوق سبز میگوید: کانون محیطزیست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گروهی را به نام پاتوق سبز و با هدف ادای مسئولیت اجتماعی خود در قبال محیطزیست تشکیل داده که این گروه فعالیتهایی از قبیل آموزش در زمینههای مختلف بهداشت محیط را در دستور کار دارد. «رومینا قاسمی» میافزاید: افتتاحیه این پویش با حضور 60 دانشجو در هفتچشمه با همکاری معاونت فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، باشگاه دانشجویان حامی محیطزیست و منابع طبیعی، سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی و سازمان مدیریت پسماند کرج برگزار شد. وی از استقبال خوب از این پویش توسط دانشجویان خبر میدهد و اضافه میکند: مدیریت پسماند یکی از معضلات بزرگ کشور است که برای این کار نیاز مبرمی به همراهی و آگاهی جامعه است. بنابراین این پویش با هدف آگاهسازی راهاندازی شده است. در واقع پویش پاتوق سبز در نظر دارد در مسیر خود ابتدا دانشگاههای تهران و منطقه 2 کشور و سپس دانشگاههای سایر استانها و مناطق را با خود همراه سازد.
قاسمی ادامه میدهد: برقراری ارتباط با مراکز اجرایی و عملیاتی، واحدهای استارتآپی و تشکیل هستههایی با حلقههای مختلف از گروهها و تخصصهای مرتبط دانشگاهی در این زمینه از اهداف این پویش به شمار میروند. دبیر کانون محیطزیست دانشگاه شهید بهشتی میگوید: این گروه فعالیتهایی از قبیل پاکسازی محیطزیست و آموزش در زمینههای مختلف بهداشت محیط را در دستور کار دارد. همچنین فعالیتهای محیطزیستی خودجوش و پاکسازی مختلفی را در مکانهای مختلف برگزامیکند.
- فعالیت 8 تشکل محیطزیستیدر استان
پیوند مستقیم زندگی انسان با محیطزیست طوری است که کوچکترین اخلال در آن، زندگی بشر را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین توجه به این موضوع باید در همه طرحهای توسعهای در نظر گرفته شود. در سالهای اخیر کمک گرفتن از ابزارهای فرهنگسازی مانند شبکههای اجتماعی و فضای مجازی، دستیابی به وضعیت بهتر زیستمحیطی را بیش از پیش مهیا کرده است.
به گزارش همشهری، راهاندازی کمپینها و پویشهای گوناگون با اهدافی چون حفظ طبیعت، تولید زباله کمتر، آلوده نساختن آب و خاک، نگهداری از جنگل و درخت، حفظ گونههای جانوری و نه به شکار غیرقانونی در یکی دو سال اخیر حساسیتهای عمومی به محیطزیست و مقابله با چالشهای آن را افزایش داده است. سمنهای بسیاری نیز تشکیل شده که در این حوزه مشغول فعالیت هستند. استان البرز نیز همواره در راهاندازی و حمایت از پویشهای مختلف محیطزیستی پیشگام بوده است.
مدیر کل حفاظت محیطزیست البرز با بیان اینکه 8 تشکل محیطزیستی به صورت ثبتشده در استان فعالیت میکنند، میافزاید: 5 تشکل مردمی دیگر نیز در حال ثبت شدن هستند که خوشبختانه در تمامی موارد زیستمحیطی استان به صورت تخصصی فعالیت میکنند. «فردین حکیمی» ادامه میدهد: با توجه به اهمیت و حساسیت مباحث محیطزیستی، پویشهای زیستمحیطی که در کشور مطرح هستند، در البرز نیز پیگیری و اجرا میشوند. سهشنبههای بدون خودرو، جمعههای بدون زباله و همچنین دوشنبههای بدون پلاستیک از جمله پویشهایی هستند که در البرز راهاندازی شدهاند.
وی اضافه میکند: البرز در بحث آموزش دانشآموزی جزو معدود استانهایی است که در این زمینه بسیار فعال عمل کرده است. از جمله برنامهها در حوزه دانشآموزی بازدید رایگان از موزه تنوع زیستی است که سالانه بین 15 تا 18 هزار دانشآموز از این موزه بازدید میکنند و در کنار آن، آموزش یکساعته زیستمحیطی توسط کارشناسان انجام میشود و از سوی دیگر طرح ارتقای آموزشی مفاهیم محیطزیست در مدارس استان با حضور کارشناسان محیطزیست در حال انجام است.
هشدار برای خالی شدن روستاهای البرز
- هشدار برای خالی شدن روستاهای البرز
در البرز روستاهای نقاط سردسیر و کوهستانی طالقان و چالوس همچنان از موهبت گاز بیبهرهاند و بخاریها و اجاقگازهای نفتی و ذغالی هر چند زیبا و خاطرهانگیزند، ولی پرخطرند و سخت کار میکنند. انگار در این مناطق زمان متوقف شده و روستاییان همانند چند دهه پیش در صف دریافت سهمیهگاز الپیجی و نفت میایستند. در بسیاری از روستاهای اشتهارد راههای خاکی و کمبود برق و نداشتن آب شرب مناسب، دغدغه مردم محسوب میشود و امکانات فرهنگی، آموزشی، درمانی و ورزشی نیز از دسترس اهالی برخی روستاهای استان دور است. با چنین شرایطی نمیتوان از جوانان روستاهای محروم هر چند باظرفیت و آباد، انتظار ماندن داشت، بنابراین باید اقدامی اساسی ابتدا در جهت رشد و توسعه زیرساختها و سپس در مسیر رونق تولید و اشتغال روستایی صورت گیرد.
- زیرساختهای ضعیف
استاندار البرز در این باره میگوید: طالقان و اشتهارد نسبت به سایر شهرستانهای استان زیرساختهای ضعیفتری دارند و تاکنون آنگونه که باید و شاید به آنها توجه نشده است. همچنین بسیاری از روستاهای این شهرستانها برخلاف زیباییها و فرصتهای طبیعی مغفول مانده و حتی گردشگران نیز با آنها آشنایی ندارند. «عزیزالله شهبازی» بر این باور است که باید ابتدا زیرساختها تامین و سپس درهای روستاها به سوی گردشگران باز شود تا به واسطه رونق اقتصادی جان تازهای بر کالبد این اماکن رویایی ولی ناشناخته دمیده شود.
به گفته وی، امسال رویکرد توزیع اعتبارات تغییر کرده و توجه به مناطق محروم و ارتقای زیرساختهای روستاهای استان در اولویت قرار گرفته، به طوری که سهم اعتبارات اشتهارد و طالقان از بودجه استان نسبت به سال قبل به ترتیب 40 و 57 درصد افزایش یافته تا اقدامات عمرانی و زیربنایی در دستور برنامهها قرار گیرند. استاندار البرز که سال گذشته پس از سالها انتظار با بسیج مسئولان مرتبط کشوری و استانی کلنگ گازرسانی به روستاهای محور کرج- چالوس را بر زمین زد، میگوید: شایسته مردم البرز نیست که در شرایط سخت و بدون امکانات اولیه زندگی کنند، بنابراین از مسئولان مربوطه و پیمانکار طرح انتظار دارم که سریعتر از زمانبندی اعلامشده نسبت به اتمام عملیات گازرسانی به روستاهای این محور اقدام کنند.
- رویکرد جدید رسیدگی به روستاها
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار البرز نیز یکی از رویکردهای جدی در استان را رسیدگی به حوزه روستاها میداند، چراکه به دلیل عواملی مانند نداشتن پایداری در سیستم تولید و یا نبود اشتغال روستایی شاهد مهاجرت بالا از روستاهای استان بودیم. «علی درویشپور» ادامه میدهد: اکنون جمعیت روستایی البرز بهشدت در حال کاهش است و 6/92 درصد مردم این استان شهرنشین هستند، بنابراین باید با اقداماتی مانند ایجاد پروژههای اشتغالزایی روستایی و ارتقای امکانات بهداشتی و درمانی، آموزشی و ورزشی سد راه این مسیر شویم، چراکه روستاهای البرز به لحاظ طبیعی دارای امکانات فراوانی هستند که با نگاه ویژه و مشوقهایی در قالب تسهیلات، جاذبههای فراوانی برای ماندگاری جمعیت ایجاد میکنند.
وی میگوید: سال گذشته بیش از 168میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی با نرخ 6 درصد برای انجام پروژههای روستایی به متقاضیان در روستاها واگذار شد، در این قالب پرداخت 42میلیارد تومان تسهیلات با بهره بانکی 8 درصد را نیز داشتیم. درویشپور با اشاره به اینکه توسعه و بهرهبرداری در البرز باید افزایش یابد، میافزاید: البرز ظرفیتهای خوبی در کشاورزی، صنعت و گردشگری دارد و برای شکوفایی استان باید شبانهروزی کار کرد.
وی اضافه میکند: یکی از عواملی که این روزها اقتصاد کشورهای پیشرفته دنیا را متحول کرده، توسعه گردشگری بهویژه در روستاهاست، چراکه بسیاری از نقاط دنیا از نعمات نفت، گاز و منابع طبیعی کمتر بهرهمند هستند، از این رو با ایجاد جاذبههای تفریحی سعی در جلب توجه گردشگران داخلی و خارجی دارند. البته البرز به لحاظ طبیعی دارای ظرفیتهای فراوانی است که بهدرستی معرفی نشدهاند و یا نبود زیرساختهایی همچون راه، مراکز تفریحی و گردشگری، امکانات تجاری برای عرضه صنایع دستی، اقامتگاههای بومگردی و هتلینگ و... مانع حضور گردشگران میشود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار البرز میگوید: وجود روستاهای آباد و سرسبز با رودخانههای پرآب و جاری در روستاهای جاده کرج- چالوس و طالقان و روستاهای کویری و امکانات باستانی در حوالی اشتهارد و نظرآباد که بزرگترین مشخصه آنها محوطه ازبکی با قدمتی 9 هزار ساله است، شرایطی را ایجاد کرده که گردشگران در یک روز بتوانند 4 فصل را در البرز تجربه کنند. به این دلیل که میتوان در طول روز با لباس اسکی در ارتفاعات دیزین حضور داشت و با لباسی تابستانی در رودخانه کرج شنا کرد و به دیدن کویر رفت.
وی ادامه میدهد: حال اگر روستاییان وارد میدان شوند و با تجهیز خانههای خود، اماکن بومگردی را دایر کرده و صنایع دستی و مواد غذایی سنتی خود را به این جمعیت مشتاق ارائه کنند، علاوه بر اشتغال، شاهد رونق اقتصادی در روستاها و به تبع آن استان البرز خواهیم بود. درویشپور میافزاید: انتظار میرود با رویکردی جدید مبنی بر محرومیتزدایی از مناطق کمتربرخوردار البرز، همچنین اعطای تسهیلات ویژه اشتغالزایی روستایی، روستاهای زیبا و جاذب البرز بیش از پیش به گردشگران معرفی شوند.
- جایگاه سرمایه اجتماعی در رونق گردشگری طبیعی
زهرا رنجی- البرز - خبرنگار:در دنیای امروز اقتصاد دولتی معنای خود را از دست داده و توسعه کشورها در گرو مشارکتهای بخش خصوصی است. اکنون با بررسی این امر در روستاها میتوان به این باور رسید که حضور موثر و پویای مردم در مناطق کمتربرخوردار میتواند زمینه رشد و آبادانی را فراهم کند. ایجاد بسترهای گردشگری در روستاهای آباد و پرظرفیت البرز، علاوه بر اینکه زمینهساز مهاجرت معکوس به روستاهاست، میتواند اقتصاد استان را نیز رونق دهد، چراکه اکنون بخش بزرگی از روستانشینان این استان به شهرها و بیشتر حاشیه شهرها پناه آوردهاند.
با بررسی آمارهای ارائهشده علیرغم شرایط مطلوب بسیاری از روستاهای البرز، 6/92 درصد مردم این استان شهرنشین هستند و از این میزان حدود یکسوم نیز در مناطق حاشیهای سکونت دارند که بخش اعظمی از آنها روستاییانی هستند که به دلیل کمبود امکانات و زیرساختهای آموزشی، بهداشتی، خدماتی، ورزشی و بهویژه اشتغال به سکونتگاههای غیررسمی پناه میبرند.
میتوان زمینه رونق گردشگری مردمنهاد طبیعی را با بهرهبرداری از سرمایههای اجتماعی در روستاهای البرز فراهم کرد. این امر با اعطای تسهیلات و ارتقای زیرساختهایی همچون راه، آب، برق و گاز همچنین تقویت زیربناهای مخابراتی بهخودیخود توسعه مییابد، چراکه یکی از سیاستهای اصلی دولت نیز توسعه روستاهاست. ایجاد نمایشگاههای دائمی صنایع دستی و مواد غذایی طبیعی در روستاهای البرز توسط روستاییان یکی از موارد جاذب برای گردشگران محسوب میشود.
این روزها تب بومگردی و روستاگردی و اقامت در خانههای روستایی بهشدت بین گردشگران رواج یافته است، بنابراین روستاییان میتوانند با تجهیز خانههای خود این شرایط را برای علاقهمندان فراهم کنند. در بسیاری از نقاط جهان با صرف هزینههای هنگفت سعی در ایجاد نقاطی جذاب شبیه به برخی روستاهای البرز دارند، در صورتی که این استان با وجود شرایط طبیعی، بخش بزرگی از این زیرساختها را دارد؛ البته مشروط به اینکه به شکل صحیحی مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
6خوشه صنعتی جدید در قزوین ایجاد میشود
- 6خوشه صنعتی جدید در قزوین ایجاد میشود
به دلیل تجمیع واحدهای تولیدی در این شیوه در یک منطقه جغرافیایی بهمنظور تکمیل فعالیتهای یکدیگر، افزایش فرصتهای شغلی یکی از فرصتهای ارزنده این شیوه صنعت است که میتواند علاوه بر رشد اقتصادی به عدالت اجتماعی هم بینجامد. از 4 هزار واحد صنعتی در استان بیش از 85 درصد واحدهای تولیدی را صنایع کوچک تشکیل میدهند که کمتر از 50 کارگر دارند از این رو سیاست حمایت از خوشههای صنعتی با جدیت در دستور کار مسئولان حوزه صنعت قزوین قرار گرفته است. هماکنون در استان خوشههای صنعتی بستهبندی و فراوری انگور تاکستان راهاندازی شده است و تشکیل خوشههای فراوری زیتون، قطعات خودرو، آجر و سفال، مواد شوینده، فرش و گلیم نیز در دستور کار قرار دارد.
- افزایش رقابت و همکاری واحدها
عضو کمیسیون صنعت مجلس معتقد است حمایت از خوشههای صنعتی در شرایط موجود موجب بهبود ارتباط شبکهای، افزایش قابلیت رقابت و ارتقای سطح همکاری واحدهای کوچک و بزرگ میشود. سیده حمیده زرآبادی با اشاره به راهبرد دولت در سالهای اخیر مبتنی بر رشد خوشههای صنعتی گفت: در سالهای اخیر، بحث توجه به صنایع کوچک و متوسط و توسعه خوشههای صنعتی در داخل کشور مورد توجه قرار گرفته است. با اینکه به نظر میرسد در سطح سیاستگذاری و پیادهسازی الگوی توسعه خوشهای، کشور همچنان نیازمند حرکتهای بنیادی و پایهای است ولی باید به سرعت در استان این خوشهها شناسایی شوند و مورد حمایت قرار گیرند.
وی بیان کرد: در خوشه صنعتی حمایت فقط معطوف به تولیدات یا خدمات مشخص خوشه نیست و شامل حمایتهای زیرمجموعههای یک خوشه صنعتی از جمله تامینکنندگان مواد اولیه، پیمانکاران فرعی، خریداران، صادرکنندگان، تامینکنندگان ماشینآلات، نهادهای مختلف پشتیبان و... میشود. به گفته زرآبادی، در شرایط تحریمها که زمینه فعالیت برای صنایع کوچک و متوسط بیشتر است باید حمایت از خوشههای صنعتی با قدرت بیشتری در دستور کار دستگاههای اجرایی استان قرار گیرد.
- ارتباط صنعت و دانشگاه
معاون اقتصادی استاندار قزوین نیز در گفتوگو با همشهری ضمن تأکید بر حمایت از خوشههای صنعتی در استان گفت: یکی از خصوصیات خوشههای صنعتی روانسازی ارتباط صنعت و دانشگاه است. منوچهر حبیبی با اشاره به ظرفیت ویژه قزوین در حوزه صنعت ادامه داد: سالانه هزار نفر متقاضی سرمایهگذاری در شهرکهای صنعتی این استان هستند. هدایت سرمایهگذاران به سمت قدرتمند کردن خوشههای صنعتی و تشکیل چرخه لازم در این شیوه سبب ایجاد صنعت پایدار با کمترین چالشهای اقتصادی میشود. وی با اشاره به حفظ مسائل زیستمحیطی و منابع آب به عنوان خط قرمز سرمایهگذاری در استان افزود: تجمیع خوشهها و بنگاههای صنعتی در این شرایط یک اولویت است که میتواند در تقویت صنایع و توسعه آنها موثر باشد.
- ظرفیت کشاورزی
معاون اقتصادی استاندار قزوین با تأکید بر ظرفیتهای بخش گردشگری و کشاورزی استان در این زمینه گفت: قزوین با داشتن فقط یک درصد از خاک کل کشور بیش از 5 درصد محصولات کشاورزی و باغی کشور را تولید میکند. این امر نشاندهنده ظرفیت بالای این حوزه است و میتوان با ایجاد خوشههای صنعتی این بخش را بیش از گذشته تقویت کرد. حبیبی خاطرنشان کرد: توسعه خوشههای صنعتی و افزایش تولید استان میتواند بسترساز گسترش روابط ما با کشورهای دیگر باشد. تنوع محصولات باید به ما در شناسایی بازارهای جدید و مشتریان خارجی برای رونق صادرات خارجی کمک کند.
- خوشههای صنعتی قزوین
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان از شناسایی 8 خوشه صنعتی در استان قزوین خبر داد و با اشاره به فعالیتهای صورتگرفته در این خوشهها گفت: خوشههای صنعتی بستهبندی، فراوری محصولات انگور تاکستان، زیتون، قطعهسازی خودرو، کفش، محصولات شیمیایی، شیرینی سنتی و گلیم در استان قزوین شناسایی شده است.
حمیدرضا خانپور ادامه داد: اکنون 2 خوشه صنعتی بستهبندی و فراوری محصولات انگور تاکستان به ثبت رسیده و در حال فعالیت است. با اتمام مرحله امکانسنجی توسعه خوشه شیرینی سنتی و صدور مجوز، توسعه این خوشه نیز آغاز خواهد شد. وی با اشاره به اهداف خوشههای کسبوکار تصریح کرد: بالا بردن سرمایه اجتماعی ذینفعان خوشه با انجام خرید مشترک، تاسیس تعاونیها، مواد اولیه و فروش مشترک با تاسیس کنسرسیوم، افزایش ظرفیت کسبوکارهای بومی با تکیه بر استعدادهای منطقه و برندسازی و تجاریسازی محصولات خوشه در سطح ملی و جهانی را میتوان از مهمترین اهداف خوشهها برشمرد.
- فعالیت خوشه بستهبندی و فراوری
رئیس هیاتمدیره شرکت شهرکهای صنعتی استان از فعالیت خوشه بستهبندی با عضویت 210 واحد صنعتی و تولیدی و اشتغال 7500 نفر در استان خبر داد. خانپور همچنین از فعالیت خوشه فراوری محصولات انگور استان با 27 عضو خبر داد و افزود: سال گذشته بالغ بر 40 میلیون دلار به میزان 20 هزار تن محصولات انگور از قزوین به کشورهای خارجی صادر شده است. وی یادآور شد: تشکیل کنسرسیوم، ترخیص کالا، حذف واسطهها و بهرهگیری از سرمایه اجتماعی اعضای کنسرسیوم و راهاندازی دفاتر فروش در کشورهای روسیه و عراق از عمدهترین فعالیتهای این خوشه در استان بوده است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان با بیان اینکه اعتبارات ویژهای از سوی این شرکت به منظور توسعه خوشههای صنعتی در نظر گرفته شده است، گفت: اعتبارات ویژهای هر سال برای توسعه خوشههای کسبوکار تدارک دیده میشود. امسال 50 درصد از بودجه شرکت به تور، نمایشگاههای خوشههای صنعتی و همچنین مباحث آموزشی اختصاص یافته است. خانپور خاطرنشان کرد: وظیفه اصلی کمیته استانی و شورای راهبردی توسعه خوشههای صنعتی قزوین بررسی و تصویب سند برنامه عمل توسعه خوشه و هماهنگی نهادهای پشتیبان است. تشکیل خوشههای صنعتی به تولیدکنندگان در کاهش هزینههای تولید، برندسازی و تقویت حوزه بازاریابی کمک فراوانی میکند.
- برگزاری دورههای آموزشی
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی قزوین با اشاره به برگزاری دورههای آموزشی برای فعالان خوشههای صنعتی گفت: آشنایی با مفاهیم توسعه خوشههای کسبوکار، انتقال تجربیات خوشههای در حال توسعه، بالا بردن سطح کیفی و علمی خوشهها، ارتقای سرمایه اجتماعی و اعتمادسازی، تحلیل شاخصهای بازار و تدوین چشمانداز خوشههای صنعتی در کشور از مهمترین اهداف این دورههای آموزشی است. حمیدرضا خانپور تصریح کرد: توسعه خوشههای کسبوکار میتواند به افزایش ظرفیت تولیدات کشور و گسترش سهم بازار و اشتغال پایدار منجر شود.
اجرای طرح آموزش مهارتهای زندگی به همسران
- اجرای طرح آموزش مهارتهای زندگی به همسران
- آمار ازدواج و طلاق
مدیر کل ثبت احوال استان از روند کاهشی ازدواج در استان و در مقابل، افزایش طلاق خبر داده بود. به گفته حسن وفایی از هر 4 ازدواج در استان یک طلاق صورت میگیرد که ادامه این روند نگرانکننده است. وی به آمار ازدواج در استان قزوین اشاره کرد و گفت: از سال 91 تا 97 شاهد کاهش آمار ازدواج و سیر صعودی طلاق در استان هستیم بهگونهای که در سال گذشته 2976 طلاق و 9314 ازدواج رخ داده است و میتوان گفت به ازای هر 3 ازدواج شاهد یک طلاق هستیم. مدیر کل ثبت احوال استان رتبه استان را در موضوع ازدواج و طلاق چنین اعلام کرد: استان قزوین رتبه 20 ازدواج و رتبه 10 طلاق را در میان استانهای کشور دارد.
- وفایی ادامه داد: در سال 96 میانگین سنی اولین
ازدواج در مردان 4/27 سال و در زنان 3/22 سال بوده است. بیشترین ازدواج و طلاق در میان زنان شاغل به امور اداری، دفتری و کارمندی و در میان مردان نیز متعلق به صنعتگران است. وی با تأکید بر اینکه نیازمند برگزاری جلسات منظم همراه با ارائه گزارش کار مبنی بر ابلاغیه سیاستهای جمعیتی کشور هستیم، افزود: همه ما مکلفیم 14 بند سیاستهای جمعیتی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری را مورد توجه جدی قرار دهیم.
- ضرورت کارگاههای آموزشی
معاون اجتماعی استاندار قزوین نیز با ابراز نگرانی از افزایش وقوع طلاق در استان از ضعف مهارتهای زندگی و انتقال آن به نسل جوان از سوی خانوادهها به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در این زمینه نام برد و گفت: خانوادهها باید با آموزش مهارتهای زندگی و انتقال آن به فرزندان خود و نیز با انتقال تجربیات و آموزههای شیوه زندگی سالم به فرزندان خود گامهای مؤثری بردارند.
مریم بیدخام برگزاری کارگاههای آموزشی قبل از عقد و ازدواج را به عنوان یکی از عوامل پیشگیری از افزایش طلاق موثر خواند و بیان کرد: دولت با برنامهریزی و برگزاری کارگاههای آموزشی و مهارتهای زندگی در کنار خانوادهها میتواند در کاهش آسیب اجتماعی طلاق نقش بسزایی ایفا کند. وی همچنین با اشاره به جمعیت 313 هزار نفری جوانان بین 18تا 29 سال در استان که در سن ازدواج و جویای کار هستند، افزود: نبود شغل پایدار یکی دیگر از عوامل موثر در کاهش میزان ازدواج و افزایش طلاق است. این مسئول با ابراز نگرانی از آمار بالای ثبت طلاق در استان، از کاهش آمار ازدواجخبر داد و گفت: قزوین در این زمینه جزو 3 استان نخست کشور است.
معاون اجتماعی استاندار قزوین مشارکت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زنان را از شاخصهای مهم جامعه توسعه یافته دانست و تأکید کرد: هر میزان حضور زنان در جامعه پررنگتر باشد مشکلات حوزه بانوان را بهتر میتوان رصد کرد. بیدخام با اشاره به اجرای طرح تابآوری ویژه خانوادهها در استان قزوین توضیح داد: آمار بالای طلاق در استان نشاندهنده این است که باید زمینه آموزش مهارتهای برقراری ارتباط با یکدیگر برای زوجین فراهم شود. به گفته وی، در این طرح مهارتهای دهگانه زندگی از جمله ارتقای آگاهیهای سطح سلامت روانی و جسمانی، تحمل زندگی شهرنشینی، آگاهی از مهارت حل مسأله، افزایش اعتمادبهنفس، مدیریت مصرف بهینه و... به خانوادهها آموزش داده میشود.
رئیس کل دادگستری استان در حاشیه برگزاری هفته قوه قضائیه در قزوین گفت: افزایش آمار طلاق در کشور و استان نگرانکننده است و با فرهنگسازی و آموزش خانوادهها باید از این آسیب جلوگیری کنیم. حجتالاسلام نورالله، قدرتی تصریح کرد: دستگاه قضا در استان تلاش میکند حبسی درخصوص مهریه نداشته باشیم، چراکه همین امر باعت افزایش آسیبهای اجتماعی بهخصوص تخریب بنیان خانواده میشود. وی یادآور شد: اکنون در استان بیش از 4 هزار طلاق ثبت شده است و همچنان با افزایش این آمار مواجهیم.
- آموزش در مدرسه
رئیس دادگاههای عمومی و انقلاب شهرستان قزوین نیز با بررسی جزئیات پروندههای اختلافات خانوادگی تشکیلشده در دادگاههای استان به عوامل مؤثر در بروز طلاق اشاره کرد و گفت: عدم آموزش مهارتهای زندگی به دختران و پسران در آینده آنها و زندگی مشترکشان تأثیرات منفی برجا میگذارد.
حجتالاسلام حسین کثیرلو با بیان اینکه اعتیاد رتبه سوم تا چهارم علت طلاق را در شهرستان قزوین دارد، افزود: طبق آمارها حدود 40 درصد از اختلافات زوجین در 5 سال اول زندگی و نوعاً در دوران نامزدی اتفاق میافتد که علت اصلی آن نداشتن مهارتهای زندگی و چگونگی مدیریت بحرانها و حل مشکلات است. وی تصریح کرد: با توجه به پروندههایی که بررسی میشود، عدم آموزش مهارتهای زندگی رتبه اول اختلافات خانوادگی را دارد، از این رو باید این آموزشها را در کتابهای دوران راهنمایی، دبیرستان و دانشگاه گنجاند که متأسفانه امروز جای آن خالی است. رئیس دادگاههای عمومی و انقلاب شهرستان قزوین با اشاره به تاثیر مشکلات اقتصادی در آمار طلاق در استان توضیح داد: نمیتوان مسائل اقتصادی را از عوامل مهم در طلاق دانست، چراکه مبنای ازدواج براساس عشق و علاقه است و چهبسا آمار طلاق در قشر مرفه جامعه بیشتر است.- سامانه تصمیم
رئیس دادگاههای عمومی و انقلاب شهرستان قزوین گفت: سامانه تصمیم (طرح کنترل و کاهش طلاق) که متشکل از روانشناس، مشاور مذهبی و حقوقدان است در استان قزوین راهاندازی شده است و زوجینی که به دادگاه مراجعه میکنند ابتدا به این مرکز ارجاع داده میشوند. حجتالاسلام حسین کثیرلو اظهار کرد: افزایش کیفیت زندگی و سلامت ازدواج، پیشگیری از آسیبهای مرتبط با ازدواج و نهادینهسازی ازدواج در گروههای مختلف از جمله اهداف راهاندازی این سامانه بوده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.