دِمُکراسی یا دَمْکِراسی - خبرآنلاین
- دِمُکراسی یا دَمْکِراسی - خبرآنلاین
موافقان و مخالفان سدها طیفی از پیآمدهای مثبت و منفی را برای آنها برمیشمارند و هر کدام بر مواضع خود پافشاری میکنند. رخدادهای اقلیمی (خشکسالی، ترسالی یا افزایش شدید بارشها به صورت مقطعی)، افزایش یا کاهش منابع اقتصادی دولتها، و بروز پیآمدهای محیطزیستی (خشک شدن پیکرههای آبی، ریزگردها، از میان رفتن پوشش گیاهی و بیابانزایی) بر مناقشه درباره ساخت سدها میدمند.
طرفداران سدها تأکید میکنند که توسعه کشاورزی و تولید انرژی برق آبی میلیونها انسان را از خطر گرسنگی نجات داده و رفاه را به ارمغان میآورد و در مقابل منتقدان سدها عواقب محیطزیستی سدها که سبب آسیب به پیکرههای آبی شده، مسیرهای حرکت ماهیان را تخریب میکند، به آبهای زیرزمینی پاییندست سدها آسیب میزند، و هزینههای سنگینی نیز بر اقتصادها تحمیل میکنند هدف قرار داده و در مقابل بر ضرورت بهکارگیری روشهای غیرسازهای مدیریت منابع آب تأکید میکنند. این مناقشه دهههاست که ادامه دارد.
یک سوی مناقشه بزرگ درباره سدسازی متهم است به اینکه در اصرار بر ساخت سدها منافعی عظیم دارد. این همان مدعایی است که منتقدان سدسازی مطرح میکنند. طرفداران سدها نیز به همین ترتیب مستنداتی برای دفاع از آنها ارائه میکنند.
کمیسیون جهانی سدها هم که گزارش سدها و توسعه آن با انتقادهای طرفداران سدسازی مواجه شده، ضمن اشاره به جریان شدید سدسازی بین سالهای 1930 تا 1970 که طی آن همه روزه پیمان ساخت بین دو تا سه سد بزرگ امضا میشد (کمیسیون جهانی سدها، ص. 69) معتقد است بیش از 2 هزار میلیارد دلار سرمایهگذاری در ساخت سدها در آن دوران، فایدههایی نظیر امنیت غذایی، اشتغال و توسعه مهارتها، برقرسانی به روستاها و توسعه زیربنای فیزیکی و اجتماعی مانند جاده و مدرسه را به همراه داشته و فایدهها آشکار و روشن به نظر میرسیده است و با توجه به محدود شدن هزینههای ساختمانی و بهرهبرداری به ملاحظات صرفاً اقتصادی (و در نظر نگرفتن هزینههای اجتماعی، محیطزیستی و ...) سدها گزینههای کاملاً رقابتپذیر و موجه بودند.
مسأله اما فقط این نیست که سدها خودشان ماهیتاً مناقشهبرانگیز هستند و طرفین مناقشه ادعاهایی بیپایان برای طرح دعوی دارند.
سدها سازههایی آبی هستند و از منظر فنی طیف گستردهای از متخصصان هیدرولوژی، هواشناسی، طراحی سازهها، زمینشناسی، محیطزیست، اقتصاد، کشاورزی و سایر تخصصهای فنی و مهندسی با آنها سروکار دارند. بدیهی است که سازههایی با متوسط قیمت 1.8 میلیارد دلار که اثرات گستردهای بر محیطزیست، اقتصاد، وضعیت مالی، سیاست و جامعه باقی میگذارند، از منظری میانرشتهای بررسی شوند.
من با این پیشفرض آغاز میکنم که پرسش توسعه و بهطور خاص مسأله سدها و سازههای آبی پرهزینه، همواره مسأله مناقشهبرانگیز و جدلیالطرفین باقی میماند و هیچگاه پایانی برای آن متصور نیست، اما سؤال این است که در چنین مسأله جدلی و پیچیدهای، چه رویکردهایی میتوانند راهگشای تصمیمگیری باشند؟ آیا هر تصمیمگیری در فضای این مناقشه در نهایت بر اساس بازی قدرت سامان خواهد یافت یا راه دیگری نیز وجود دارد؟
من در اینجا چند رویکرد نظری به مسأله را پیش خواهم کشید تا اولاً پاسخی باشد برای آن دسته که به غلط تصور میکنند تصمیم درباره سدها را باید به متخصصان فنی و مهندسی واگذار کرد، و چشماندازی برای عادلانهتر کردن تصمیمگیری درباره سدها ارائه کرده باشم. مقاله نشان میدهد که مسأله سدها پیچیدهتر از آن است که اغلب منتقدان و طرفداران این سازههای عظیم میپندارند و با مقولات پیچیده دموکراسی، اقتصاد اخلاقی و جامعهشناسی سیاسی محیطزیست ارتباط دارد.
مناقشهای بر سر: «دِمُکراسی یا دَمْکِراسی». این مقاله ممکن است طرفداران و منتقدان سدسازی را توأمان خرسند و ناخرسند سازد.
* عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
* منتشر شده در کانال تلگرامی نویسنده با عنوان «دغدغه ایران»
30 ویژگی جامعهای که در آن رقابت کمیاب است
- 30 ویژگی جامعهای که در آن رقابت کمیاب است
1- افراد اول دیگران را تمجید می کنند، بعد شاید تحلیل کنند؛
2- صنعت تملق ناخواسته تسرّی پیدا می کند؛
3- مناسبات فردی بر سیستم سازی اولویت پیدا می کند؛
4- افراد واژه هایی را استفاده می کنند که صاحبان سِمَت خوششان بیاید؛
5- حفظ سِمَت بر کیفیت عملکرد مدیران اولویت پیدا می کند؛6- در ناخودآگاهِ افراد، راستگو نبودن حالت عادی پیدا می کند؛
7- کسانی که توانایی، تخصص و شخصیت دارند به حاشیه رانده می شوند؛
8- دستیابی به سِمَت بسیار سهل می شود ؛
9- رؤیا پردازی و تخیلات جای تحلیل های مبتنی بر Fact را می گیرند؛
10- افراد می آموزند 10 درصد حقیقت را بگویند، 90 درصد تزیین کنند؛11- حیله گری برای رسیدن به پول و سِمَت بسیار فعال می¬شود؛
12- افراد می آموزند با واژه ها، حداقل برای مدتی می توانند دیگران را فریب دهند؛
13- دسترسی به رانت بسیار راحت می شود؛
14- فیالبداهه بودن (Arbitrariness) قاعده می شود؛
15- پیش بینی رفتار و افکار واقعی افراد، ناممکن می شود؛16- افراد در طول یک روز بنا به ضرورت و نوع مخاطبین، چند بار جهان بینی عوض میکنند؛
17- وفای به عهد، معنای خود را از دست میدهد؛
18- افراد، شخصیت واقعی خود را در لایه های تودرتو پنهان می کنند؛
19- افراد در توجیهِ طرح هایی که کارآمدی ندارند، حرفه ای می شوند؛
20- برنامه ریزی با موانع جدی روبرو می شود؛21- به سختی می شود روی قول، سخن و دیدگاه افراد حساب کرد؛
22- عمده نوآوری ها در حفظ سِمَت خود را نشان می دهند؛
23- مسئولیت و اعتبار اظهار نظر کردن به شدت کاهش پیدا می کند؛
24- موضوع کارآمدی صرفاً در سخنرانی ها و همایش ها بحث می شود؛
25- اهمیت ثانیه، دقیقه و زمان به حداقل خود می رسند؛26- کار جّدی و درازمدت، بسیار سخت می شود؛
27- افراد خورجینی از شخصیت های مختلف در اختیار دارند که به تناسب شرایط، از شخصیت مناسب استفاده می کنند؛
28- ارتقاء افراد عمدتاً با سنجش میزان ارادت آنها، تعیین می شود؛
29- کشورهای دیگر و بنگاه های خارجی به سختی بتوانند با این جامعه به توافقِ پایدار برسند؛
30- جامعه و کشور به تدریج، اثرگذاری و مزیت نسبی خود را در سطح بین المللی از دست می دهند.* عضو هیئت علمی و استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی
* منتشر شده در کانال تلگرامی نویسنده
پیشبینی هواشناسی: از جمعه هوا گرمتر میشود
- پیشبینی هواشناسی: از جمعه هوا گرمتر میشود
احد وظیفه افزود: بر اساس تحلیل آخرین نقشههای پیشیابی هواشناسی امروز(18 تیرماه) برای نواحی شمال غرب، ارتفاعات البرز مرکزی، بخشهایی از شمال شرق کشور در استانهای گلستان، خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی ابرناکی، رگبار، رعد و برق و وزش باد شدید موقتی پیشبینی میشود.
او در ادامه گفت: در بعدازظهر امروز (18 تیرماه) برای ارتفاعات زاگرس جنوبی در استانهای کرمان، هرمزگان و بخشهایی از جنوب سیستان و بلوچستان افزایش ابر و رعد و برق و وزش باد شدید موقتی پیشبینی میشود.
به گفته مدیرکل پیش بینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی، فردا و پسفردا ( 19 و 20 تیرماه)،علاوه بر این نواحی برای سواحل دریای خزر نیز بارش باران، گاهی به صورت رگبار و رعد و برق پیشبینی میشود.
وظیفه افزود: در روزهای جمعه و شنبه (21 و 22 تیرماه) برای بخشهایی از شمال غرب، ساحل غربی دریای خزر و بخشهایی از جنوب سیستان و بلوچستان افزایش ابر و بارش پراکنده انتظار میرود.
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی همچنین گفت: از امروز تا شنبه (18 تا 22 تیرماه) برای نواحی شرقی کشور بهویژه منطقه زابل به سبب تداوم وزش باد شدید و در مناطق مستعد خیزش گرد و خاک پیشبینی میشود. در این مدت برای بخشهایی از مرکز کشور در استانهای سمنان، شمال اصفهان، یزد، شمال کرمان، جنوب تهران، مرکزی و در بخشهایی از جنوب غرب کشور در بعدازظهر وزش باد شدید موقتی گاهی خیزش گرد و خاک و کاهش کیفیت هوا انتظار میرود.
این کارشناس سازمان هواشناسی افزود: طی امروز و فردا (18 و 19 تیرماه) خلیج فارس و در روز پنجشنبه (20 تیرماه) نواحی شرقی خلیج فارس و تنگه هرمز مواج خواهد بود همچنین فردا (19 تیرماه) برای سواحل دریای خزر کاهش چهار تا شش درجهای دما و از روز جمعه (21 تیرماه) برای بیشتر نواحی کشور روند افزایش دما پیش بینی میشود.
وظیفه در پایان درباره وضعیت جوی پایتخت گفت: فردا (19 تیرماه) آسمان تهران صاف تا قسمتی ابری، همراه با وزش باد و دربعضی ساعات همراه با وزش باد شدید خواهد بود. دمای هوا در این روز در گرمترین و خنکترین زمان به 37 و 23 درجه سانتیگراد میرسد همچنین آسمان پایتخت در روز پنجشنبه (20 تیرماه) کمی ابری، گاهی همراه با وزش باد پیشبینی میشود. دمای هوا در گرمترین زمان، 38 درجه سانتیگراد و در خنکترین زمان 24 درجه سانتیگراد خواهد بود.
47234
با چه لباسی لاغرتر به نظر میرسید؟
- با چه لباسی لاغرتر به نظر میرسید؟
لباسهای سایز بدنتان بپوشید: اولین قدم برای لاغرتر به نظر آمدن، پیدا کردن سایز دقیق خودتان و پوشیدن لباسهای سایز واقعیتان است. لباسهای شل و نامرتب باعث میشوند شما سنگینتر از آن چیزی که واقعا هستید به نظر برسید.
به طرح و رنگ لباس دقت کنید:لباسهای تیره رنگ به خصوص مشکی به خوبی شما را کم وزنتر نشان میدهد. برخلاف آن رنگهای روشن شکل واقعی بدنتان را نمایش میدهند پس دور آن ها را خط بکشید. رنگهای مشکی، سورمهای، زرشکی، بنفش و سبز تیره رنگهای مناسبی برای شما خواهند بود. هرچه نقش و بافت پارچه لباسی که میپوشید ظریفتر و سادهتر باشد شما لاغرتر به نظر میرسید.
بدون شک پارچههایی با گلهای بزرگ و برجسته و توپی شکل و چهارخانههای درشت بدترین انتخاب است اما لباسهایی با راههای عمودی باعث کشیدهتر دیده شدن شما میشود. یکی دیگر از ترفندهایی که به شما برای لاغرتر به نظر آمدن کمک میکند پوشیدن لباسهای سرتا پا یک رنگ است.
لباسهای بلند بپوشید:لباسهایی بپوشید که قد شما را بلندتر نشان دهند پس لباسهای ماکسی و بلند یکی از گزینههایی است که کمک میکند لاغرتر به نظر بیایید. اگر بالاتنه شما چاقتر است از بلوزهای ساده و بدون طرح همچنین برشدار استفاده کنید. حتی یقه پیراهنی که میپوشید هم در چاق یا لاغرتر به نظر آمدن شما نقش دارد. لباسهای یقه هفت کمک میکند که بالاتنه شما ظریفتر و گردنتان کشیدهتر به نظر بیاید برخلاف آن یقههای افقی مثل یقه گرد و یقه قایقی شانههای شما را پهنتر و چاق تر نشان میدهد.
با کفش پاشنه بلند آشتی کنید:پوشیدن کفش پاشنه بلند برای خانمها سختیهای خاص خودش را دارد اما اگر میخواهید لاغر به نظر برسید ناچارید که از آن استفاده کنید. اگر پاهای پهنی دارید دور کفشهای تخت و صندل بنددار را خط بکشید. کفشهای نوک تیز برای شما مناسب هستند. کفشهای به رنگ خنثی و نزدیک به رنگ پا کمک میکند پاهای شما کشیدهتر دیده شود.
17302
شناسایی داروهای مورد علاقه قاچاقچیان از سوی وزارت بهداشت
- شناسایی داروهای مورد علاقه قاچاقچیان از سوی وزارت بهداشت
غلامحسین مهرعلیان،مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، در یک برنامه رادیویی ضمن اشاره به دو پدیده در حوزه بازار سیاه و قاچاق دارویی اظهار کرد: پدیده قاچاق دارو به داخل و قاچاق دارو به خارج دو پدیده مهم در این بازار هستند که سازوکار خاص خود را دارند. سوداگران این حوزه بنا به دلایل و انگیزهای که بر اساس سیاستهای وزارت بهداشت ایجاد شده، اقدام میکنند.
مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت در ادامه گفت: سوداگران برخی از فرآوردههای دارویی را که در داخل یافت نمیشود از مجرای غیرقانونی تهیه و از خارج وارد کشور میکنند البته عمده این داروها، داروهای برندی هستند که ما معادل آن را در داخل داریم.
وی افزود: بر اساس ابلاغ سیاست بالادستی و وزارت بهداشت از واردات داروهایی که در داخل تولید میشوند معذوریم و به همین دلیل عدهای این داروها را تهیه و از مبادی رسمی و غیررسمی وارد کشور میکنند.
مهرعلیان درباره دلیل قاچاق دارو به خارج از کشور بیان کرد: اختلاف نرخ قیمت دارو در داخل کشور با خارج، این انگیزه را برای سوداگران ایجاد کرده که بخشی از داروهای تولید داخل را از کشور خارج کنند. با تخصیص یارانه و ارز دولتی به داروهای مورد نیاز مردم قیمت دارو کاهش مییابد و سوداگران نیز با سوء استفاده از این موضوع، اقدام و دارو را با ترفندهای خود از ایران خارج میکنند.
مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که رصد و پایش بازار سیاه دارو بر عهده کدام سازمان است، گفت: در مورد قاچاق دارو به کشور پلیس مرزی و گمرک باید تلاش کنند و مانع از ورود این کالا به داخل کشور شوند اما درباره قاچاق دارو از کشور قضیه پیچیدهتر است معمولاً یک فرد یا موسسه دارو را از داروخانه تهیه و به خارج از کشور صادر میکنند. جلوگیری از این پدیده همکاری چندجانبهای از پلیس ، سازمانهای بیمهگر، سازمانهای تعزیراتی و سازمان غذا و دارو را میطلبد.
وی در پایان با بیان اینکه سازمان غذا و دارو عمده داروهای مورد علاقه سوداگران برای قاچاق به خارج را شناسایی کرده است، تصریح کرد: کلیه فعالیتهای این حوزه تحت سامانهای در قالب یک پکیج در نظر گرفته شده تا از این پدیده جلوگیری شود البته حجم قاچاق دارو نسبت به حجم کل بازار دارویی بسیار ناچیز است و البته معتقد هستیم که این حجم ناچیز نیز باید کنترل شود.
مهر علیان در پایان با اشاره به اینکه ما بازار دارویی را به طور کامل رصد میکنیم، گفت: رصد بازار سیاه دارو در حوزه اختیارات و وظایف سازمانی ما نیست.
47212
.: Weblog Themes By Pichak :.